Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo7 savjeta za pravilno čuvanje krompira tokom zime

7 savjeta za pravilno čuvanje krompira tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir je česta namirnica na našim trpezama i koristi se u raznim oblicima tokom cijele godine. Onima koji gaje krompir ili ga kupuju u velikim količinama dajemo korisne savjete kako da pravilno skladište ovu ukusnu namirnicu.

1. Sprečavanje širenja bolesti

Nakon što izvadite krompir treba odvojiti sve one koji su zaraženi ili imaju tragove bolesti kao i one koje su oštećeni. Ovo treba uraditi kako biste spriječili eventualno širenje bolesti na zdrave krompire.

2. Čuvanje krompira

Krompir treba čuvati na tamnim mjestima gde se temperatura kreće od 7 do 10 stepeni celzijusa, a relativna vlažnost vazduha treba biti oko 95%.

3. Provjetravanje skladišta

Provjetravanjem skladišta u vremenskom periodu 10 do 15 dana moguće je gubitke u transpiraciji svesti na minimum. Ako je uskladišten krompir sa više mehaničkih oštećenja zarastanje će biti najbrže pri temperaturi 15-20 stepeni celzijusovih. Poželjno je da vlažnost vazduha bude 90-95%.

Nakon perioda zarastanja temperatura u skladištu se postepeno spušta za 0.5 stepeni dnevno da ne dođe do temperaturnog stresa. Sprečavanje klijanja krompira vrši se na odgovarajuće niskoj temperaturi ili hemijskim sredstvima. Ako se koriste preparati treba voditi računa o karenci koja je za većinu preparata 42 dana.

Pročitajte: Koja je opasnost od ranog ili kasnog vađenja krompira – KAD JE PRAVI TRENUTAK!

4. Izbor sorte

Izbor sorte je veoma bitan za čuvanje i skladištenje krompira. Prije sadnje raspitajte se koje sorte se jednostavnije skladište i koje imaju dobre preduslove za čuvanje.

5. Sušenje krompira

Sušenjem krompira jača se kora krompira i tako produžuje rok čuvanja. Raširite neoprane kprompire u gajbice ili kutije.  Krompir prekrijte platnom da bi smanjili jačinu sunca ali tako da vazduh može da cirkuliše. Idealna temperatura za sušenje krompira je od 10 do 15 stepeni celzijusa.

6. Pakovanje krompira

Pripremite kutije i dublje gajbe, poželjno sa par rupa za ventelicaju. Ako nema rupa napravite nekoliko da bi vazduh mogao da cirkuliše.  U kutiju staviti sloj isjeckanog papira pa red krompira, i vodite računa da ne stavite previše krompira da bi vazduh mogao da cirkuliše. Prije pakovanja uklonite višak zemlje sa krtola. Proces ređanja nastavide dok ne dodjete do vrha i zatim zatvorite kutiju ili pokrijte gajbicu.

7. Proveravanje krompira

Na svakih nekoliko nedelja treba provjeriti uskladišten krompir i ukloniti sve one koji su počeli da trule ili se kvare. Lako je zaključiti da se neki krompir pokvario, to će te znati po neprijatnom mirisu kada otvorite kutiju ili korpu u kojoj se krompiri nalaze.

Dodatne informacije za čuvanje krompira

  • Krompir čuvati odvojeno od luka i voća. Naime oni luče gas etilen koji dovodi do ranijeg klijanja krompira.
  • Čuvati isključivo u mraku. Na svjetlu krompir može da proizvede supstancu solanin, hemikaliju od koje krompir dobija zelenu boju i gorak ukus. Ako je zelenilo prodrlo u sredinu krtole takav krompir treba baciti.

Izvori: Growagoodlife, PSSS Čačak

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI