Srijeda, 29 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNa šta obratiti pažnju prilikom izbora drveća i grmova za dvorište

Na šta obratiti pažnju prilikom izbora drveća i grmova za dvorište

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U želji da kuća što prije dobije zelenu kulisu, a vrt postane lijepo oblikovan prostor, često sadimo previše bujnih voćaka, visokog listopadnog drveća i grmlja te četinara.
Zaboravljamo da je bilje dinamično i da svake godine postaje sve više, šire i gušće. Obična smreka, na primjer, može narasti 50 m visoko, Pančićeva omorika 30 m, breza 25 m, tisa, grab i pačempres 20 m, bagrem, klen, oskoruša i tuja oko 15 metara, planinski bor 10 m, a glog 4 m. Visoko i bujno drveće, zavisno od uslova rasta, može razviti i veoma široku krošnju.

Kako godine prolaze tako slobodan prostor vrta biva sve manji, hladniji i sjenovitiji. Ispod četinara nema dovoljno svjetla i tlo je suvo, pa ne uspijevaju ni najskromnije biljke koje nemaju velike prohtjeve.

Pročitajte: Po narodnom vjerovanju ovo drveće ne sadite u dvorište!

Visoko listopadno drveće nije pogodno za sadnju u neposrednoj blizini kuće, kako u oluk ne bi padalo lišće i začepljivalo ga. Razgranato korijenje bujnih stabala može razoriti izolaciju kućnih temelja pa lako prodire  voda i oštećuje zidove.

Imajte na umu i to da bujno drveće posađeno preblizu vrtnih staza ometa normalno hodanje jer pojedine grane, posebno kod visećih vrsta, prekrivaju stazu. Ako ih odrežete, nagrđujeto stablo i ono gubi ljepotu. Dijelovi krošnje visokih stabala mogu prorasti između električnih vodova pa ni ta mjesta ne smijemo izabrati za sadnju drveća.

Želite li izbjeći navedene neželjene posljedice brzopletog oblikovanja vrta, brižljivo izaberite drveće i grmlje primjereno veličini vrta i posadite ih na sigurnoj udaljenosti od kuće, imajući na umu koliki će prostor za nekoliko godina pojedina vrsta zauzeti.

Pročitajte: EVODIJA ukrasno i medonosno drvo – Kada se sadi i kako se gaji

Pitajte za savjet i prodavce u rasadnicima i vrtnim centrima kad budete kupovali sadnice, jer bi i oni trebali o bilju koje prodaju bar nešto znati.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kopriva

ZA BUJNIJE I OTPORNIJE BILJKE napravite prirodno đubrivo od koprive

Kopriva je jedna od najzdravijih biljaka. O njenim blagotvornim dejstvima na ljudski organizam dosta se pisalo. Kako ona obiluje gvožđem, ali i vitaminima A,...