Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetNa šta obratiti pažnju pri kupovini polovnog traktora

Na šta obratiti pažnju pri kupovini polovnog traktora

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve više zainteresovanih za poljoprivrednu proizvodnju, subvencije i povoljni krediti za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, rađa i veliko interesovanje za kupovinu polovnih trakora.

Većina zainteresovanih traži modele za određeni novac na internetu, vašarima i pijacama, a ne zna šta treba da ‘gleda’ kada kupuje polovni traktor. Đorđe Marićević (27) iz Aranđelovca, iako veoma mlad, uz oca automehaničara i toliko remontovanih traktora, naučio se zanatu i kako prepoznati potencijalne kvarove kod mašine i dobar i očuvan polovni traktor.

Vrsta poljoprivredne proizvodnje

„Kada vlasnik nekog domaćinstva bira traktor, najprije mora da ima u vidu kojom granom poljoprivrede će pretežno da se bavi i prema tome bira traktor. Traktor do 35 konja pogodan je za voćarstvo, a više konja zahteva ratarski traktor. Takođe, zavisi i koju površinu za obradu ima kupac i na kakvom terenu radi. Onom ko obrađuje 10, 15 i 20 ha, potreban je veći i jači traktor, ako ima voćnjak  ili njivu pod nagibom, najsigurnije je uzeti traktor sa pogonom na sva četiri točka ili takozvani ‘duplak’“, kaže Đorđe.

Marka traktora

Drugi korak u biranju je marka traktora koja najviše zavisi od sopstvenog budžeta, pa Đorđe savetuje da onaj ko ima novca, najbolje da kupi polovan traktor iz uvoza, zbog bolje opremljenosti, izdrživosti i funkcionalnosti.

„Već duži niz godina aktuelni su i najkonkurentniji Džon Dir (John Deer), Nju Holand (New Holland), Kejs (Case) i Masej Ferguson (Massey Ferguson). Svi su prilično slični u kvalitetu, a razlike u potrošnji goriva, stepenu zagađivanja prirodne sredine, unutrašnjoj opremljenosti, okretnosti i brzini, takođe, kome je jača hidraulika, bolji menjač – u nijansama su. Što mlađi strani traktor, to bolje.“

S druge strane, za one koji su plićeg džepa, najbolji izbor su naši IMT traktori, koji u zavisnosti od godine proizvodnje imaju svoje prednosti i mane. Na primjer, IMT proizveden pre pet godina će manje trošiti, posjeduje servo volan i dodatnu opremu, ali je skloniji kvarenju, dok oni proizvedeni pre 25, 30, pa i 40 godina najčešće više troše ali su dugotrajniji i pouzdaniji. Takođe, za razliku od inostranih traktora, za domaće uvjek je lakše i jeftinije nabaviti djelove.

„Ako želimo mali traktor za osnovne djelatnosti u ataru, treba da tražimo IMT 533 i 539, jer može da se koristi i u šumarstvu, ratarstvu i voćarstvu. Model 533 može se naći od 1500 do 2500 evra, dok ‘devetka’ košta od 2500 bez kabine, a sa kabinom 3000 i 3500 evra u dobrom stanju. Ja bih dao prednost devetci, za osnovne poljoprivredne djelatnosti, a tu je i model 549, koji ima i prednju vuču, takođe dobar za sve grane agrara“, mišljenja je Đorđe.

Šta treba gledati?

Kada kupujemo traktor bez obzira koja mu je namena ili marka, kaže ovaj mehaničariz Šumadije, najvažnije je provjeriti motor, mjenjač i hidrauliku, a sporedno ali jednako važno su gume, akumulator, potrošnja ulja, lakoća ili dimljenje prilikom paljenja i ostalo.

„Mijenjač i motor su glavne stvari, ako su mjenjač i motor loši, onda traktor neće dugo da se vozi, a remont inostranih traktora je dosta skup, košta i do par hiljada evra. Na velikom traktoru obavezno gledati gume; jer su nove skupe, da li je radovno servisiran, zamenjeno ulje, da li mu se čuju diferencijali, da li menjač ispada iz brzina. Zatim, gleda se vizuelno koliko je udaran, pohaban, koliko ima radnih sati.“

Važno pitanje za kupca jeste koliko će često koristiti traktor. Ukoliko bi ga koristio samo nekoliko puta godišnje, traktor sa puno radnih sati može da dođe u obzir, inače se uvjek preporučije traktor sa manje, jer popravke za traktor koji ima do 10 000 radnih sati iznose više od polovine vrijednosti već kupljene mašine. Pravilo je da manji traktor zahteva manja ulaganja, veći veća.

„Sljedeće je potrebno provjeriti hidrauliku zbog priključnih mašina, a hidrauliku ‘gura’ pumpa. To se proverava tako što se zakači neka priključna mašina, što teža to bolje, podigne se na hidrauliku od zemlje do maksimuma i ako kad se ugasi traktor, padne na zemlju brzo u par sekundi, to znači da je pumpa loša. Ukoliko se spušta lagano, gotovo da mili, onda su mu pumpa i hidraulika u dobrom stanju. Popravka pumpe i hidrualike je skupa i komplikovana, a retki su majstori koji to rade“, kaže Đorđe.

Na pitanje, da li kada kupujemo polovan traktor moramo sa sobom da vodimo i mehaničara, Đorđe kaže, da za onog ko ne posjeduje znanja iz poljoprivredne mehanizacije, najbolje je prilikom odabira da se posavjetuje sa osobom koja ima iskustva sa takvim mašinama, a kupovina na internetu nosi sa sobom mnoge rizike.

„Najbolje je traktor kupiti uz preporuku, od nekog ko može da garantuje za njega. Uvjek postoje neke stvari koje mogu da zavaraju i najiskusnijeg mehaničara, a to je mašina i ima svoj vijek trajanja, danas može da bude odlično, sutra već može da pravi problem, zato je potrebno stalno održavanje“.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Dušanka Šamotić u osmoj deceniji vozi traktor i obrađuje zemlju /VIDEO/

Ovo je traktor godine /VIDEO/

Predstavili prvi pametni 5G traktor na vodonik

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI