Nedjelja, 26 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoMrežasta pjegavost ječma

Mrežasta pjegavost ječma

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mrežasta pjegavost ječma (Halminthosporium teres) je bolest koja napada najčešće ječam uzrokujući kratke uske pjege smeđe boje, što masovne zaraze dovode do brzog sušenja lista sa svim negativnim posljedicama u pogledu smanjenja prinosa i kvaliteta zrna.

Bolest je proširena u svim krajevima uzgoja ječma, a po štetnosti ne zaostaje iza H. gramineum. Vlažno i toplo vrijeme prije i za vrijeme klasanja omogućuje masovne pojave što može znatno smanjiti prinos.

Hemintosporioze žeita predstavljaju na ječmu vrlo štetnu grupu gljiva na komercijalnim, a posebno sjemnskim usjevima. Simptomi su pjegavost lista i stabljike što se odražava na smanjenje asimilacione provršine, sušenje zaraženog tkiva, pa je posljedica smanjenje prinosa i kvaliteta zrna.

Mjere zaštite su zdravo sjeme, plodored, uništenje biljnih ostataka i tretiranje usjeva u fazi kalsanja sistematičnim ili kontaktnim fungicidima.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Ječam: Vrijeme je da se zaštite usjevi

Suzbijanje korova u strnim žitima

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

blitva

Hladna salata od blitve za vrele dane koji stižu

Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mjesto i u našem jelovniku. Blitva je zdrava, ukusna, lako se gaji,...