Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMonstera - Savjeti za uspješnu njegu i gajenje

Monstera – Savjeti za uspješnu njegu i gajenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Monstera je puzavica iz porodice Araceae, koja kao sobna biljka, ako je bez oslonca, raste žbunasto, sa drvenastim stablom.

Listovi su joj krupni, tamno zeleni, sjajni, dužine i do pedesetak centimetara. Srcastog su oblika, često duboko urezani, i sa rupama po sebi.  Postoji i podvrsta sa prošaranim listovima.

Elegantana biljka, porijeklom iz tropske Centralne Amerike, neki je nazivaju sobnim filodendronom, dok drugi ističnu razliku između ove  dvije vrste (filodendron raste brže i ima listove manjih dimnzija).

Monstera deliciosa, koju uglavnom srećemo po našim rasadnicima i cvjećarama pri kupovini je obično visoka 40 do 60 cm. Može da naraste i preko 2 m, zauzima veliki prostor, pa je pogodnija, za veće javne prostore. Dok je mlada i ne tako velika, veoma je lijep ukras u stanu.

Cvjeta ljeti, kao starija biljka. Cvijet joj je bijeli ili žućkast sličan ljiljanima.

Cvijet monstere
Cvijet monstere

Poslije cvijeta se razvija jestiv plod sa mirisom ananasa.

Plod monstere
Plod monstere

NJEGA MONSTERE

Odgovara joj mjesto dobro osvijetljno ili neosvijetljeno samo da nije direktno izložena suncu. Ne treba je držati na nižoj temperaturi od 10 ºC. Veoma joj prija ako je temperatura vazduha prostorije u kojoj boravi viša od 20 ºC, i to se vidi po njenom rastu. Ne smije previše da se zaliva. Zimi na dvije nedjelje, a ljeti jednom nedjeljno. Najbolje je pipnuti zemlju, ako je suva, zaliti je. Između dva zalivanja zemlja treba se prosuši. Ljeti joj prskamo listove svaki drugi dan, zimi onda kada je mnogo suv vazduh. Ako prskanje nije dovoljno da listovi budu čisti, pažljivo ih brišemo mokrom krpom. Jednom mjesečno se može isprskati sredstvom za sjaj lišća.  Prihranjuje se jednom na tri do četiri nedjelje.

PRESAĐIVANJE

Monsteru presađujemo svakog proljeća, koristeći pri tom tresetni kompost. Obavezno na dnu saksije treba da bude drenažni sloj. Ako je biljka prevelika, zamijenjujemo samo gornji sloj zemlje. Saksija ne treba da bude veće od 45 cm. Biljku podupiremo štapom čim primjetimo da je to potrebno.

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavamo je u rano proljeće, odsijecanjem vrha stabljike ili bočnog izdanka. Mjesto reza se zaštićuje sumporom. Poslije par sati reznicu stavimo u saksiju sa humusom, prekrijemo je najlonskom folijom i držimo na mjestu gdje je temperatura oko 25 ºC. Foliju skinemo poslije 5-6 nedjelje, kada se pojavi nov izdanak.

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI