Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaMoljac paradajza - opaka štetočina koja pravi sve veće probleme

Moljac paradajza – opaka štetočina koja pravi sve veće probleme

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Moljac paradajza je štetočina porijeklom iz Južne Amerike. U Evropi je prvi put registrovana u Španiji  2006. godine. Veoma brzo se proširila na područje cijelog Mediterana ali i u većinu evropskih zemalja.   U našoj zemlji prvi put je registrovana   2011,  i postala je veoma značajna štetočina u proizvodnji paradjza u zaštićenom   prostoru.

Osim zaštićenog prostora gde je dominantno veći problem, može se javiti i na otvorenom i oštećuje krompir, plavi patlidžan, papriku i korove iz familije Solanaceae (Datura stramonium L., Solanum nigrum L.)

U mjere kontrole moljca paradajza spadaju:

  • postavljanje feromonskih klopki za registrovanje prisustva i praćenje nivoa populacije. Feromonske klopke takodje služe za izlovljavanje izlovljavanje imaga
  • postavljanje vodenih klopki sa kojima je moguće još masovnije izlovljavanje imaga; vodene klopke mogu sadržati istovremeno i seksualne feromone i svjetlost specifične talasne dužine da se poveća ulov Tuta absoluta jer svjetlost privlači i mužjake i ženke. Ovakvi primjeri lovnih klopke rade na solarno napajanje I operativni su 4 do 5h tokom noći. Kompatibilni su sa biološkim sistemom kontrole moljca paradajza. U zavisnosti od preporuke proizvođača dovoljna je 1 do 2 feromonske klopke za monitoring a 20 do 40 klopki za masovno izlovljavanje
  • postavljanje mreže protiv insekata na ulaz u objekat, kao i na mjesta za provjetravanje objekta. Poželjno je obezbijediti predulaze na plastenicima I staklenici takodje sa zaštitom od mreža.
  • uklanjanje i uništavanje listova i plodova sa larvama
  • biološka borba je mjera koju treba uvoditi u tehnologiju proizvodnje paradajza. Upotreba prirodnih neprijatelja – predatorske stjenice Macrolophus Pygmaeus ispoljila je visoku efikasnost. Odrasle jedinke i larve ove vrste se hrane jajima i larvama moljca paradajza. Takođe, ova vrsta, visoku efikasnost ispoljava i u kontroli bijele leptiraste vaši.

Ukoliko se biološkim mjerama kontrole ne obezbedi odgovarajuća zaštita paradajza od ove štetočine, moguća je primjena hemijskih mjera borbe. U tu svrhu preporučuje se primjena nekog od registrovanih insekticida: Coragen 20 SC hlorantraniliprol 0,175-0,2 l/ha ili Avaunt 15 SC indoksakarb 0,17-0,25 l/ha.

PROČITAJTE:

Upotrijebite JOD za bolji rast i PRIRODNU zaštitu PARADAJZA

Kako do kvalitetnijih plodova PARADAJZA uz pomoć MASLAČKA

Preporuke za prihranu paradajza i paprike kroz sistem kap po kap

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI