Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMasovno trovanje jagodama širom Srbije

Masovno trovanje jagodama širom Srbije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U bolnice širom Srbije primljene su desetine ljudi koji su se navodno otrovali jagodama. Inspekcije ispituju slučaj.

Većina njih primljena je u teškom stanju, a uglavnom su se žalili na stomačne tegobe, povraćanje i dijareju, ali i visoku temperaturu i potpuni kolaps organizma, piše danas beogradska štampa.

Stručnjaci kažu da se ovi simptomi javljaju kada su jagode prskane prejakom dozom pesticida ili su zalivane prljavom vodom punom bakterija.

U Urgentnom centru kažu da nisu imali ovakav slučaj masovnog trovanja jagodama decenijama unazad.

“Dolazi nam na desetine pacijenata sa simptomima težeg trovanja nakon što su konzumirali jagode. Pošto uglavnom imaju izuzetno visoku temperaturu do 40 stepeni, dijareju i povraćanje, što je obično znak jake infekcije, prebacujemo ih na Infektivnu kliniku”, rekao je za “Informer” izvor iz Urgentnog centra.

Beograđanin Aleksandar Ilić (59), koji je završio u Urgentnom centru zbog trovanja jagodama, prvo je pomislio da je riječ o običnom stomačnom virusu, a onda je njegovo stanje počelo da se komplikuje.

Infektolog Žarko Ranković ističe da ovo trovanje nije nimalo naivno i da svi posle jela primijete ove ili slične probleme odmah jave ljekaru.

“Mislim da su ovde u pitanju hemikalije kojima se prska voće. Voće bi moralo malo da odstoji posle prskanja, da te hemikalije izgube svoja otrovna svojstva po ljude. Međutim, poljoprivrednici često to ne sačekaju, već odmah počnu da prodaju jer je sada cijena izuzetno visoka. Mada, moguće je da su ovde problem otpadne vode i zagađeni bunari, pogotovo posle ovako puno kiša i poplava. Tom vodom se zalivaju jagode, što je jako rizično, jer tako na voću mogu da se nađu izuzetno opasne bakterije iz grupe salmonele ili koli. One izazivaju pravi haos u organizmu”, rekao je Ranković.

Izvor: Informer

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI