Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMOĆNA SMOLA RAVNA ZLATU: Da li ste znali za ova ljekovita svojstva...

MOĆNA SMOLA RAVNA ZLATU: Da li ste znali za ova ljekovita svojstva tamjana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tamjan je vrsta mirišljave smole koja se dobija od azijskih i afričkih stabala Boswellia. Karakterišu ga brojne ljekovite moći, a paljenja na obredima, njegova upotreba na Zapadu je vrlo rijetka.

Tamjan, odnosno eterično ulje tamjanovac ima pozitivne karakteristike na ljudsko tijelo, a koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima te u liječenju već 5.000 godina.

U ajurvedi nalazi primenu kao lijek protiv artritisa, služi za ubrzano zacjeljivanje rana, ženske hormone dovodi u ravnotežu i štiti od infekcija. U Egiptu su se uz pomoć tamjana balzamovala tijela, te nije čudo što je njegova cijena bila ravna cijeni zlata.

“Činjenica da je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno eteričnog ulja. Zbog njega su se vodili ratovi, kriza je zahvatala države zbog ekonomskog značaja “znoja bogova” kako su tamjan zvali Egipćani,” započinje priču aromatereapeut Saša Radulović.

Tamjan smanjuje upale u organizmu

Na Zapadu je tamjan najpoznatiji po svojim protivupalnim svojstvima, koje zahvaljuje aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni ugljenoovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

“Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tijela, te umirenju prenapregnutog nervnog sistema,” kaže Saša Radulović. Njegova protivupalna svojstva korisna su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju običaj da žvaćui smolu tamjana jer ova aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desni i sprječava nastanak infekcija. Tamjan poboljšava i cirkulaciju krvi, koristan je u regulisanju simptoma Chronove bolesti i liječenju različitih cista.

Antikancerogena svojstva tamjanovca

“Destilacijom vodenom parom oleorezina dobija se eterično ulje tamjanovca visokog udjela monoterpena koji su, na međunarodnom simpozijumu aromaterapeuta u San Francisku 2015. godine, bili istaknuti kao antikancerogeni jedinjenja u eteričnim uljima,” ističe Radulović. Neka istraživanja pokazala su da tamjan može da pomogne u lečenju određenih vrsta karcinoma kao što je rak bešike, tumor na mozgu i maligni melanom.

Kakav tamjan odabrati?

Tamjan se može naći u različitim oblicima, a nabavlja se u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Smola se najčešće uvozi iz Indije i koristi se za liječenje nekih bolesti.

Ukoliko pomešate smolu sa 80% alkoholom pripremićete potentnu tinkturu. Tu su i razna ulja, kreme, mirisni štapići, te kapsule za unutrašnju primjenu.

“Moderna fitoaromaterapija najviše pažnje poklanja eteričnim uljima, koja su izrazito botanički složena, a najkvalitetnije smole dolaze iz Omana i Somalije,” tvrdi Radulović. Eterično ulje tamjanovca koristi se za inhalacije, masaže i kupke koje smanjuju posljedice stresa, napetosti i depresije. Na našem tržištu u ponudi je arapski tamjanovac i svježi indijski tamjanovac.

“Eterično ulje tamjanovca preporučujem za tretiranje širokog spektra disajnih infekcija, astme i bronhitisa, njegu kože u kombinaciji s biljnim uljem ploda divlje ruže, stanje izraženog stresa i postnatalne depresije. Laici tamjan mogu uvesti u svoje domove kroz mirisno isparavanje smole,” zaključuje Saša Radulović.

Izvor: Zadovoljna

PROČITAJTE:

Čudotvorna lipa – LJEKOVITA svojstva i priprema ČAJA

Cikorija: Svemoćni plavi cvijet iz livade nema šta ne liječi!

Majčina dušica – biljka koja svima prija /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI