Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCikorija: Svemoćni plavi cvijet iz livade nema šta ne liječi!

Cikorija: Svemoćni plavi cvijet iz livade nema šta ne liječi!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cikorija liječi mnoge boljke: smanjuje holesterol, pospešuje probavu, može pomoći kod gubitka kilograma!

Cikorija je jedan od najzdravijih cvjetova naših livada, puna vitamina, inulina i odlična za ishranu dijabetičara. Saznajte kakvi su efekti konzumiranja ove biljke!

Cikoriju ste do sada sigurno vidjeli u prirodi – to su oni lijepi cvjetovi specifične, plave boje koji rastu po livadama kao korov. Ima je svuda okolo, ali za njena blagotvorna svojstva možda niste još uvek čuli – saznajte zašto treba upotpuniti svoju proljećnu salatu ovom biljkom!

Koji dijelovi cikorije se koriste?

Cijela biljka se koristi, ali korijen je najkorisniji: on se posle branja dobro očisti, raseče uzduž i niže da bi se sušio na promaji u hladu, ili u rerni. Na isti način se suše i ostali dijelovi biljke – u vrlo tankom sloju i na otvorenom.

 

CIKORIJA ZA ZDRAVLJE:

Kada je u pitanju cikorija, ljekovitost je prepoznata odavno i svuda. Ona ima široku upotrebu u alternativnoj medicini i dio je narodnih lijekova od Njemačke do američkih Čiroki plemena, starih Grka i Rimljana!

Stoka se podstiče da je pase jer je puna toksina koji napadaju i eliminišu crve iz sistema organa za varenje kod životinja. Za čovjeka, cikorija kafa ili konzumiranje u jelima doprinosi na mnogo načina – sadrži mnoštvo ovih vitamina i minerala:

  • Vitamin K
  • Vitamin B5
  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Folati
  • Mangan
  • Kalcijum

ČAJ OD CIKORIJE

Čaj od cikorije koristi se za bolje varenje, san i opuštanje, a obloga sa čajem od cikorije koristi se u saniranju kožnih problema poput ekcema.

Čaj se pravi od svih dijelova biljke, i u zavisnosti od toga će se i ukus menjati.

Više načina pripreme čaja od cikorije:

-prelijte osušene cvjetove sa 2 dl ključale vode, ostavite da odstoji dva sata pa procedite;

-pola kašičice sušenog korijena kuvajte na laganoj vatri između 5 i 8 minuta, u 2 dl vode – procijedite i pijte posle 15 minuta;

-suvu i usitnjenu mepavinu korijena i listova (1 kašika) prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga ga procijedite.

Izvor: Mojkutak

PROČITAJTE:

Evo kako da sami napravite sadnice ruža

Biljka koja je efikasna koliko i pesticidi

NAJBOLJI LIJEK ZA BAKTERIJU U ŽELUCU ALI I ZA HEMOROIDE I CRIJEVNA OBOLJENJA!

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI