Utorak, 29 Novembra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMnogi su se uplašili kada su ih vidjeli kako vire iz zemlje

Mnogi su se uplašili kada su ih vidjeli kako vire iz zemlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U grupi na Facebooku u kojoj ljubitelji gljiva razmjenjuju fotografije raznih vrsta koje su pronašli, mnoge je iznenadila fotografija jedne specifične vrste – gljive koja se zove “mrtvački prst”.

U grupi na Facebooku Mushroomcore, koja ima gotovo 30.000 članova, ljubitelji prirode dijele fotografije i priče o gljivama koje su pronašli, a neke vrste gljiva iznenadile su čak i neke njihove najveće poznavaoce. Jedna od njih je gljiva koja se naziva “mrtvački prst ili prsti mrtvaca” (Xylaria polymorpha), jer – kad naletite na nju pored nekog drveta u prirodi – nevjerovatno podsjeća na šaku zakopanog leša koja viri iz zemlje.

Regan Danijels iz savezne američke države Sjeverne Karoline u junu je objavio nekoliko fotografija ove gljive, napisavši kako je nekada mislio da nije riječ o gljivi, već o ukrasima iz Noći vještica koje je neko bacio. Fotografije su odmah postale viralne, a nekoliko ljudi je čak u komentarima napisalo da misle da su lažne.

Danijels, ipak, napominje da nisu. On tvrdi da ih je našao u regiji Zapadna Sjeverna Karolina, u parku u kojem često boravi.

“Šetnja tim područjem je jako lijepa. To područje je pored rijeke koju okružuje prekrasan krajolik”, rekao je on za portal Bored Panda.

Gljiva koju je otkrio rasla je iz panja okruženog drugim panjevima i gljivama, na zabačenom mestu, pa nije ni čudno što je ostala netaknuta.

“Da sam vidio nešto slično, odjurio bih glavom bez obzira i pozvao policiju”, stoji u jednom od komentara ispod fotografija, koje zaista podsjećaju na mjesto zločina.

Gljiva “prsti mrtvaca” pojavljuje se tokom cijele godine obično u podnožju panjeva bukve, a povremeno i na drugim dijelovima tvrdih stabala. Obično raste u grozdovima od tri do šest “prstiju”, koji su često savijeni, pa ostavljaju utisak potamnelih zglobova zahvaćenih artritisom.

To je prilično česta vrsta gljiva u Velikoj Britaniji i Irskoj, a može da se nađe i u kontinentalnoj Evropi i u mnogim dijelovima Sjeverne Amerike. Gljiva se ne smatra jestivom, ali vjerovatno nikome ko naleti na prizor “mrtvačke ruke” ne bi ni palo na pamet da je stavi u usta.

Više o ovim gljivama pročitajte u tekstu: MRTVAČKI ILI ĐAVOLJI PRSTI: Jezive gljive koje nipošto ne smijete brati

Izvor: Sputniknews.com

PROČITAJTE:

Šta je šumsko pile

Za ove skupocjene gljive ne mora se pod obavezno odlaziti u šumu – TARTUFI se mogu i uzgajati

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]