Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMlijeko sa bijelim lukom - Priprema i prednosti

Mlijeko sa bijelim lukom – Priprema i prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Danas ćemo govoriti o jednom zdravom napitku koji nudi brojne zdravstvene dobrobiti, a to je mlijeko sa bijelim lukom.

Mlijeko sa bijelim lukom izvrstan je napitak koji jača naše cjelokupno zdravlje, u nastavku vam donosimo prednosti ovog ljekovitog napitka.

Mlijeko sa bijelim lukom

Mlijeko sa bijelim lukom možemo pripremati prijesno ili kuvano. Prijesno djeluje jače od kuvanog jer kuvanje ublažava miris, no još uvijek djeluje zadovoljavajuće.

Bijeli luk najprije zgnječimo. Danas ima malih, priručnih naprava koje to rade svrsishodno i sitno. Zgnječeni bijeli luk odmah pomiješamo s svježim mlijekom i popijemo. Kao što smo spomenuli, neki radije skuvaju bijeli luk u mlijeku. Želimo li postići jače djelovanje, moramo ispiti na dan najmanje 2 dl mlijeka sa bijelim lukom.

Prednosti mlijeka sa bijelim lukom

Jača imunitet protiv prehlade i gripe

Prehlada, začepljen nos i gripa vrlo su česti tokom kišne sezone i zime. Sve ove zarazne bolesti mogu se spriječiti mlijekom od bijelog luka. Studija je pokazala da bijeli luk zapravo pomaže u smanjenju šanse za prehladu, pomaže u liječenju raznih zimskih bolesti i osigurava brži oporavak.

Sprječava zatvor

Prema Ayurvedi, mnogi problemi s crijevima kao što su zatvor i nadutost proizlaze iz neravnoteže u fiziološkoj i mentalnoj komponenti poznatoj kao Vata, što se odnosi na prostor i zrak koji osoba ima. Ista smetnja koja se javlja u Vati povezana je s hladnoćom i ukočenošću koja karakteriše ljude, pa zato hrana suprotne prirode, topla i ugodna, može spriječiti ovaj problem.

Mlijeko bijelim lukom spada u kategoriju tople i glatke hrane i zato vam može pomoći u ublažavanju raznih želučanih tegoba, tradicionalnom metodom liječenja.

Pročitajte: MED I BIJELI LUK – Za bolji imunitet, evo kako se pravi

Sprječava akne

Jedan od glavnih razloga za pojavu akni na vašoj koži je prisutnost niza bakterija zvanih Propionibacterium acnes, koje se razmnožavaju kada su žlijezde unutar kože začepljene i zbog toga stvaraju upalni odgovor u koži, što dodatno rezultira razvoj prištića.

Bijeli luk sadrži mnoge spojeve sumpora koji sprječavaju razmnožavanje ovih štetnih bakterija, prema studiji objavljenoj 2017. Konzumacija bijelog luka zajedno s mlijekom može pojačati sposobnost bijelog luka da spriječi akne jer se različite komponente mješavine apsorbiraju u krv i zatim izlučuju iz tijelo kroz znojenje – što dopušta spojevima da oštete bakterije duboko u porama kože i unište je, ostavljajući vašu kožu čistom i glatkom.

Održava zdravlje srca

Bez sumnje, zdravlje srca jedna je od najvažnijih zdravstvenih briga za sve nas jer, bez pravilnog rada ove ogromne pumpe, naše tijelo jednostavno ne može preživjeti. Zato je vrlo važno znati da se spoj alicin, koji se nalazi u izdašnim dozama u bijelom luku, u mnogim studijama dokazao kao sedativ, opušta i sprječava razne srčane bolesti kao što su hiperglikemija, hiperlipidemija i hipertrofična kardiomiopatija.

Kako biste iskoristili prednosti bijelog luka u snabdijevanju srca alicinom, savjetuje se da svakodnevno pijete mlijeko sa bijelim lukomi uživate u svim blagodatima.

Kontroliše dijabetes

Štaviše, utvrđeno je da je bijeli luk dobar za održavanje nivoa glukoze u krvi, kontrolu dijabetesa i sprječavanje dugoročnih komplikacija povezanih s ovom bolešću.

Prema studiji, bijeli luk pojačava i jača učinak metformina, najraširenijeg lijeka na svijetu za liječenje dijabetesa.

Ne samo to, konzumacija bijelog luka pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, već takođe dovodi do smanjenja nivoa holesterola i štetnih triglicerida zajedno s njim.

Pročitajte: Najzdravija turšija koju morate imati na svojoj polici – Bijeli luk u jabukovom sirćetu /VIDEO/

Pomaže kod bolova u zglobovima

Mješavina ove dvije komponente, odnosno bijelog luka i mlijeka, stvara jedinstvenu mješavinu koja ima protivupalna svojstva, što može biti od velike pomoći u smanjenju upale zglobova i ublažavanju bolova povezanih s njom, te se koristi kao prirodna pomoć za išijas.

Osim toga, sadržaj kalcijuma koji se nalazi u mlijeku značajno pridonosi zdravlju kostiju i jačanju tijela.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI