Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoliko dugo PETUNIJE mogu da izdrže bez vode?

Koliko dugo PETUNIJE mogu da izdrže bez vode?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Petunije su porijeklom iz Južne Amerike, gdje rastu na toplim, otvorenim područjima sa niskom vlažnošću i na dobro dreniranom zemljištu. Zbog južnoameričkog porijekla, zapravo su prilično otporne na sušu zbog čega su toliko popularne za uzgoj u saksijama na terasama.

Primarna sezona cvetanja petunija je leti, ali mogu da rastu i tokom jeseni sve dok temperatura ne padne.

Pročitajte: Kako njegovati PETUNIJE da bi što bolje i duže cvjetale?

Opšte pravilo je da zalivamo temeljno petunije jednom nedjeljno kako bi im korijenje ostalo zdravo. Petunije vole tlo koje je ravnomjerno vlažno, ali takođe i dobro drenirano jer vlažno zemljište izaziva truljenje korijena. Kako biste bili dodatno sigurni da treba da zalijete petunije sačekajte da se gornji centimetar zemlje gotovo osuši prije nego što ih ponovo zalijete.

Kako zaliti petunije?

Najbolji način da ih zalijete je da ih dobro natopite rano ujutru, a zatim sačekajte sedam dana prije nego što ih ponovo zalijete. Relativno su otporne na sušu, pa ne bi trebalo da vas zabrine odlazak na odmor na nekoliko dana jer vas sigurno neće iznevjeriti.

Pročitajte: SAVJETI ZA PETUNIJE BEZ MANE

Ono što treba da im obezbijedite, kako bi mogle da cvjetaju i kada nekoliko dana niste u mogućnosti da ih zalijete, je dobro drenirano zemljište jer ne vole “močvarno” tlo.

Trudite se da ih zalijete ujutru, čime ćete da im obezbijedite dovoljuno vlage prije vrućeg ljetnjeg dana. Temeljno zalivanje podstiče korijenje da se razvije i učvrsti u zemljištu, tako da korijenje može da povuče vlagu kada je to potrebno zbog čega mogu da prežive i deset dana bez vode.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI