Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZaštita povrća u organskoj proizvodnji

Zaštita povrća u organskoj proizvodnji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zaštita bilja u organskoj proizvodnji koristi sve nepisticidne i ekološki prihvatljive mjere koje su navedene kod integralne zaštite.

Organski pesticidi koje možete sami da napravite – Donosimo vam odlične i jednostavne recepte za izradu

MJERE INTEGRALNE ZAŠTITE

Mjere integralne zaštite kao što su gajenje otpornih sorti, razne agrotehničke, mehaničke, fizičke i biološke mjere. Mog se primjenjivati i neki pesticidi koji su dozvoljeni za ovakav način proizvodnje. U zemljama  Evropske unije, za smanjenje brojnosti štetočina u organskoj proizvodnji se koriste preparati i druga sredstva na bazi mikroorganizama (Bacillus thuringiensis), azadirahtina, etarskih i drugih biljnih ulja (nana, bor, kim, uljana repica), parafinskog ulja, želatina, ekstrakti piretrina, kvasije i derisa, kalijumovogsapuna, kvarcnog pjeska, sumpora i dr.

Đubrivo i insekticid: Upotreba mlijeka u organskoj proizvodnji

Preparati za suzbijanje štetočina

Preparati na bazi kalijumovog sapuna se koriste za suzbijanje grinja, bijelih leptirastih i lisnih vaši, dok se ulje uljane repice primjenjuje za sve štetočine koje se hrane biljnim sokovima. Pod određenim ograničenjima, za suzbijanje puževa golaća, u organskoj proizvodnji povrća se koriste i moluskocidi, kao što su preparati na bazi metaldehida i Fe-pirofosfata.

Organski pesticidi koje možete sami da napravite

INTERESOVANJE ZA PROIZVODNJU ORGANSKIH PROIZVODA

Sve veće interesovanje potrošača za proizvodnju “ekološki proizvedenih namirnica” učinilo je da ovakav način proizvodnje iz godine u godinu raste. U zemljama Zapadne Evrope ona već zauzima 2% i više poljoprivrednih površina. Dobijeni proizvodi su zbog niskih priosa, dodatnih ulaganja i primjene alternativih metoda za suzbijanje štetnih organizama, najčešće za 30-100%  skuplji upoređenju sa konvencionalnim načinom gajenja povrća. Da bi se izbegle eventualne malverzacije i samo proizvod dobijen iz organske proizvodnje bio označen kao “ekoproizvod”, zemlje EU propisale su uslove pod kojima se to može učiniti. Tako i kod nas tek na osnovu pozitivnih rezultata kontrole proizvodnje i proizvoda proizvođač dobija sertifikat (etikete, atest) za proizvedenu robu. VODIČ ZA POTROŠAČE ORGANSKIH PROIZVODA MOŽETE PREUZETI  OVDE

Izvor: AgroSavjet

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI