Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoČime tretirati zasad kruške

Čime tretirati zasad kruške

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zasadi krušaka se, u zavisnosti od sortimenta i regiona, nalaze u različitim fazama razvoja, od faze početak razvoja listova do faze razvijeni crveni pupoljci.

U zasadima krušaka se registruje prisustvo ispiljenih larvi obične kruškine buve (Cacopsylla pyri). Kod sorata kod kojih je došlo do pojave cvjetnih pupoljaka larve se nalaze u osnovi lisnih i cvetnih drški i na naličju mladih listova. U toku je piljenje larvi prezimljujuće generacije.

Preporučuje se pregled krušaka na prisustvo larvi obične kruškine buve. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, preporučuje se primjena sljedećeg preparata:

Vertimec 018-EC, Abastate, Kraft 1,8 EW, Gat vertis 1,8 CS (abamektin) 0,15% uz dodatak preparata na bazi mineralnog ulja u koncentraciji od 0,3%.

Prilikom primjene hemijskih mjera zaštite treba preduzeti sve mjere u cilju zaštite oprašivača. Posebnu pažnju treba obratiti kod najranijeg sortimenta gde se početak cvjetanja očekuje za 5 do 7 dana, u zavisnosti od lokaliteta.

Zaštita voćaka neposredno prije kretanja vegetacije

Mjere zaštite pčela i drugih polinatora:

  • U toku cvjetanja zabranjena je primjena insekticida!
  • Primjena insekticida mora biti u skladu sa uputstvom navedenim na etiketi (slijediti preporuke koje ukazuju na smanjenje opasnosti za pčele i druge oprašivače)
  • Ukoliko su u zasadu u kome se planira primjena insekticida prisutni korovi u cvjetanju neophodno je njihovo uništavanje
  • Pesticide treba primjenjivati u jutarnjim ili večernjim satima, kada je smanjena aktivnost pčela
  • Pesticide treba primenjivati kada je vjetar male brzine kako bi se sprečilo zanošenje na susjedne usjeve ili korove koji cvjetaju
  • Insekticide ne treba primlenjivati ukoliko se prognoziraju niske temperature ili rosa jer u takvim uslovima ostaci pesticida ostaju toksični za pčele duži vremenski period
  • Prije primjene insekticida treba obavjestiti pčelare jer se može desiti da se u blizini parcele koja se tretira, a koja nije u fazama cvjetanja nalaze košnice i drugi usjevi koji cvjetaju.
5 razloga zašto moramo češće jesti kruške

Izvor: pisvojvodina

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI