Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetMjere zaštite od požara tokom žetve strnih žita

Mjere zaštite od požara tokom žetve strnih žita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žetva strnih žita je ozbiljan i odgovoran posao koji zahtjeva angažovanje većeg broja ljudi i tehnike na zajedničkom poslu u određenom prostoru gdje je povećana opasnost od izbijanja požara i povreda ljudi. Zato se moraju poštovati određena pravila propisana zakonom čijom se primjenom mogućnost neželjenih posljedica svodi na najmanju mjeru.

Radi zaštite strnih usjeva od požara ne lože se otvorene vatre u blizini usjeva u vrijeme njihovog sazrijevanja, po pravilu tri nedjelje prije žetve.

Ako su strni usjevi zasijani na kompleksu zemljišta većem od 50, a manjem od 100 hektara, žetva se otpočinje prokošavanjem usjeva po sredini, najmanje u širini od 15 metara. Na kompleksu zemljišta većem od 100 hektara, prokošavanje se vrši tako da se odvaja približno svakih 50 hektara najmanje u širini od 15 metara. Po završetku prokošavanja, pojas se mora odmah preorati.

Žetva strnih usjeva na zemljištu pored željezničke pruge otpočinje žetvom usjeva pored pruge najmanje u širini od 60 metara. Pokošeni usjev ili slama neposredno poslije žetve moraju biti uklonjeni, a zemljište istog dana poorano.

Individualni poljoprivredni proizvođači uskladištavanje strnih usjeva mogu vršiti u svojim dvorištima na odstojanju od najmanje šest metara od drugih objekata i kuća. U slučaju nastanka požara zbog nepoštovanja navedenih protivpožarnih pravila, protiv neodgovornih pojedinaca i preduzetnika biće preduzete odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom, odnosno pokrenuti zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Pročitajte: Paljenjem žetvenih ostataka uništavate plodnost zemljišta

Žetva i transport strnih usjeva i slame obavlja se kombajnima, traktorima, drugim teretnim motornim vozilima koje su obezbjeđene od izbijanja požara varničenjem, isijavanjem toplote ili na drugi način i snabdjevene odgovarajućim hvatačima, razbijačima i prigušivačima varnica.

Kombajn kojim se obavlja žetva mora biti snabdjeven ispravnim aparatom tipa C-9, ašovom i lopatom za gašenje požara. Ako se žetva i vršidba obavlja sa tri ili više kombajna, pored opreme mora da se obezbjedi autocisterna ili cisterna sa traktorskom vučom zapremine 3.000 do 5.000 litara napunjena vodom, sa ugrađenom pumpom i snabdjevena opremom za gašenje požara.

Svakodnevno, po završetku rada, poljoprivredne mašine koje učestvuju u vršidbi, kao i ovršene žitarice, moraju se udaljiti na mjesto bezbjedno od izbijanja požara.

Pri obavljanju žetve, vršidbe, prevoza strnih usjeva i kamarisanja, ne može se pušiti, paliti i nositi vatra i koristiti sredstva sa otvorenim plamenom.

Postupanje u slučaju požara

U slučaju da dođe do požara, isti se objavljuje glasom:

Na datu uzbunu zaustavljaju se sve mašine i sve radnje i pristupa se gašenju požara. U slučaju da dođe do požara na poljoprivrednoj mašini, isti ugasiti, izvršiti pregled ispravnosti i utvrditi da li je mašina sposobna za nastavak rada. Neispravna mašina ne smije obavljati radove na područjima ugroženim od požara.

Autor: dipl. ing. Željko Lazić, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI