Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPaljenjem žetvenih ostataka uništavate plodnost zemljišta

Paljenjem žetvenih ostataka uništavate plodnost zemljišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novija istraživanja ukazuju na to da se paljenjem strnjišta, livada i pašnjaka, sem što se uništava kompletna biljna masa koja je prisutna na njivi, uništava i kompletna mikroflora i mikrofauna na toj parceli i to do 5 cm u dubinu.

Samim tim se uništava ogromna količina biljne mase koja može da se upotrebi kao zelenišno đubrivo i ogroman broj mikroorganizama koji razlažu tu biomasu i koji prevode mineralne materije u oblike koji su pristupačni biljkama za ishranu.

Pored navedenog dolazi i do smanjenja sadržaja humusa u zemljištu i do narušavanja strukture zemljišta, a okolina se zagađuje pepelom i dimom. Takođe velike štete mogu da nastanu i po okolinu na taj način jer vatra može da se proširi na sljedeću njivu, zatim na obližnju šumu i za vrlo kratko vrijeme Vi dolazite u situaciju da Vam vatrom bude zahvaćeno nekoliko stotina hektara najplodnijih oranica i najboljih šuma, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Ovakve stvari se dešavaju uglavnom zbog nemara i nepažnje, a najvećim dijelom zbog neznanja. Ova pojava je najviše izražena u sušnim godinama. Najbolji savjet koji Vam u ovom trenutku možemo dati  je da ne palite svoje njive već da ih zaorete.

Upozorenje Inspekcije: zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka!

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI