Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMirođija - Nevjerovatna ljekovita biljka koja ima mnoge dobrobiti

Mirođija – Nevjerovatna ljekovita biljka koja ima mnoge dobrobiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mirođija, Anethum graveolens, je zeljasta biljka iz porodice Štitara (Apiaceae), koja je najčešće gajena zbog svojih listova. Ona je veoma aromatična biljka sa uspravnim razgranatim stabljikama i finim, mekim i  vlaknastim lišćem koje je raspoređeno u otvoreni konus plavo-zelene boje.

Lišče ima ukus sličan kombinaciji anisa, peršuna i celera sa blagim završnim ukusom na limun. Biljka proizvodi žute cvjetove u obliku štita, koji mogu biti do 16 cm u prečniku. Mirođija može narasti do 1,5 m u visinu i predstavlja jednogodišnju biljku koja preživljava samo jednu sezonu rasta.

Istorija mirođije

Mirođija je porijeklom sa istočnog Mediterana i zapadne Azije. Ona se spominje u pisanoj formi još pre oko 3000 god. gdje je pronađena u egipatskim medicinskim tekstovima.

Tokom 1. vijeka nove ere, u Rimu, mirođija je smatrana simbolom sreće. Stari Egipćani su je koristili za odbranu od vještica i kao afrodizijak, dok je Grcima označavala bogatstvo.

Mnoge kulture su je gajile zbog njenih ljekovitih osobina, naročito zbog sposobnosti da smiruje bol u stomaku što se čak spominje i u Bibliji. U srednjem vijeku, katolički Hrišćani su davali sjemenke mirođije svojoj djeci dok su u crkvi kao sredstvo za suzbijanje apetita. Moderna nauka prepoznaje mirođiju kao osvježivač daha i, a vjeruje se i da stimuliše proizvodnju mlijeka kod žena koje doje, kao i da ublažava kolike.

Sušeni list mirođije

Sušena mirođija ima svježu, biljnu aromu koja podsjeća na peršun, komorač i kim. Kada se osuši, mirođija ima manje izražen ukus anisa nego kada je svježa. Osušeni list mirođije je odličan način za dodavenje ukusa salatama, jelima od jaja ili bilo koje vrste živine. Ona zaista dovodi do izražaja plemenit ukus ribe i plodova mora.

To je idealna biljka za pravljenje umaka od mliječnih proizvoda kao što su jogurt i pavlaka. Osušena mirođija je takođe odličan začin za supe, čorbe, salate sa krastavacem i drugim raznim povrćem.

Zamjena svježe mirođije osušenom mirođijom ili obrnuto se vrši na lak način. Koristite jednu supenu kašiku svježe mirođije za svaku kafenu kašiku sušene mirođije, odnosno uzmite jednu kafenu kašiku sušene mirođije za svaku supenu kašiku svježe mirođije.

Nutritivne vrednosti mirođije

Zdravstvene prednosti mirođije potiču od njenih organskih jedinjenja, vitamina i minerala. Tu spadaju moćni monoterpeni kao limonen, karvon i anetofuran, kao i flavonoidi vicenin i kempferol. Što se tiče vitamina i minerala, mirođija ima značajnu količinu vitamina A i C, kao i tragove folata, gvožđa i mangana.

Zdravstvene pogodnosti mirođije

Podstiče varenje

Mirođija se koristi u tradicionalnoj medicini za gastrointestinalne bolesti kao što su nadutost, probavne smetnje ili bol u stomaku. Prema studijama, etarska ulja prisutna u njoj stimulišu i aktiviraju sekreciju žuči i digestivnih sokova. Ova ulja takođe promovišu peristaltičko kretanje crijeva, olakšavajući prohodnost crijevnih pokreta i sprječavajući zatvor.

Osvježava dah

Sjeme i listovi mirođije se mogu koristiti kao izvrstan osvježivač usta i daha jer etarska ulja mirođije sadrže germicidna i antibakterijska sredstva. Zbog ovih svojstava mirođija može efikasno dezinfikovati cijela usta i pomoći u održavanju dobrog oralnog zdravlja. Njeni antioksidansi takođe smanjuju oštećenja desni i zuba izazvenih slobodnim radikalima.

Pomaže kod depresije

Depresija je veliki problem kod mnogih odraslih ljudi, kao i kod tinejdžera, a mirođija bi se možda mogla koristiti kao prirodni lijek za depresiju. Studija objavljena u časopisu „American Journal of Therapeutics” imala je za cilj da istraži antidepresivna i analgetska svojstva vodenog ekstrakta mirođije sa juga Maroka. Ekstrakt biljke je dat subjektima i pokazao je značajan antidepresivni i analgetički efekat u poređenju sa referentnim lijekovima.

Izvor: prirodanadar.rs

PROČITAJTE:

Evo kako koristiti ruzmarin za kožu, glavobolju, migrenu, srce i krvne žile

Najzdraviji ležaj koji možete poželjeti: Jastuk od ove biljke liječi sve bolesti i bolove povezane sa kičmom, giht, reumu, grčeve

BOSILJAK je izuzetno ljekovit, evo zašto ga zovu “ELIKSIR ŽIVOTA”

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI