Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajzdraviji ležaj koji možete poželjeti: Jastuk od ove biljke liječi sve bolesti...

Najzdraviji ležaj koji možete poželjeti: Jastuk od ove biljke liječi sve bolesti i bolove povezane sa kičmom, giht, reumu, grčeve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ima na hiljade vrsta papratnjača među koje se ubraja i bujad (kao i paprat).

Kod nas je najraširenija bujad (Pteridium akuilinum). Bujad žanjemo u jesen. Kad se listovi osuše na stabljici, skinemo ih s nje i njima napunimo jastučnicu.

Jastuk nabijen od lišća bujadi najzdraviji su ležaji koje možete poželjeti!

Na njemu se čovjek dobro odmori, umor jednostavno nestaje. Buve, stjenice i uši jednostavno ne podnose bujad i bježe od nje. Takav ležaj liječi grčeve, trganje u udovima, giht i reumu, reumatsku glavobolju i reumatsku zubobolju. Korijen bujadi otklanja neprijatne boli u listovima, te ga stoga moramo držati pokraj listova u postelji. Kupke od lišća i korijena liječe giht, reumu, čak i gangrenu.

Svježa bujad u jastuku liječi nagluvost nastalu od prehlada i promaje. Dakako, i glavu treba dobro pokrivati. Svježi listovi bujadi privezani uz čelo i oči, bistre pogled i uklanjaju titranje pred očima. Suva bujad u cipelama uklanja umor i grije noge.

Bolovi kičme će biti brzo izlječeni – snopice svježe bujadi koji privežemo na pogođeno mjesto. Neke će vrijeme bolovi biti čak i jači, ali uskoro nestaju!

Kod bolova u krstima, mažemo više puta uljem od pljuskavice.

Na taj će način tkivo postati gipkije i podatnije, pa je i veća mogućnost da ćemo ga prikladnim razgibavanjem normalizovati. Rakija u kojoj se umakao korijen bujadi izvrsno je sredstvo za utrljavanje i masažu kod gihta i reume.

Za masiranje bolesnih udova te opekotina i opekotina (opekotina izazvanih vrućom parom) izvrstan je sekret bujadi u domaćem jabučnom sirćetu: veći svežanj listova i korijena bujadi nasitno narežemo, prelijemo s 4 do 5 litara domaćega jabukovog sirćeta, namačemo tri dana, ocijedimo u tegle i dobro začepimo. Bujad je i otrovna, s toga je konzumirajmo vrlo oprezno. Bujad tera gliste, a uništava čak i pantljičaru.

Bolesnik treba na tašte popiti šolju čaja od bujadi i tako ostati još dva sata. To će liječenje možda morati nastaviti još oko osam dana dok svi paraziti ne uginu ili ne izađu.

Bujad djeluje na matericu stoga je trudnice ne smiju uzimati niti ležati na njoj.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot.com

PROČITAJTE:

BOSILJAK je izuzetno ljekovit, evo zašto ga zovu “ELIKSIR ŽIVOTA”

Arnika – ljekovita svojstva, djelovanje i recept za posebnu domaću mast

Oprezno s kantarionom – Stručnjaci objašnjavaju kada je on opasan

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI