Srijeda, 1 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaMiloradu rodile jagode usred novembra - Plod sladak kao šećer

Miloradu rodile jagode usred novembra – Plod sladak kao šećer

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Miloradu rodile jagode usred novembra – Kako pojašnjava domaćin i ranije se dešavalo da uberu po koji plod do oktobra, ali ovako kasno nikada.

U vrijeme kad je krenula sezona mandarina, kiselog kupusa i pečenog kestena, Radosavljevići iz sela Gornja Trnava kod Topole počastili su se sočnim, crvenim jagodama iz njihove bašte koje su rodile i na kraju novembra, pred samu zimu. Nisu vjerovali kad su se plodovi zacrveneli na njihovim imanju.

– Dešavalo se ranije da do oktobra uberemo još po neki plod, ali ovako kasno nikad nisu rodile. Bili smo poprilično iznenađeni kad smo ih ugledali. Nije ih bilo puno, ali ono što smo nabrali smo pojeli i slatke su kao šećer. Čini mi se dosta slađe i ukusnije nego one što rađaju kad je toplo vrijeme – rekao je domaćin Milorad koji se već godinama bavi proizvodnjom jagoda.

Pročitajte: Koje sorte jagode daju veće prinose i kvalitetnije plodove

Ovo nije ni prvi, ni jedini put da se priroda poigra sa voćem u Srbiji. Cvjetale su jabuke kad im vrijeme nije, ali i rađale maline na zapadu zemlje.

Kao uzrok ove pojave mahom se navode klimatske promjene, a ova jesen bila je izuzetno topla i sa visokim temperaturama.
– Ponovnu vegetaciju imaju najčešće koštičave vrste voćaka, ali u ovom slučaju imamo primjere i na jagodastim sortama, savjetovala bih proizvođačima da uklone te nove priraste, nove listove, kao i cvjetove, ili, ako dođe do zametanja ploda, kako bi svoje zasade zaštitili i za sljedeću godinu – rekla je dr Jelena Tomić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI