Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMikropovrće - Načini uzgoja i zdravstvene prednosti!

Mikropovrće – Načini uzgoja i zdravstvene prednosti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mikropovrće postaje sve popularnije. To su mladi izdanci povrća, veći od klica i manji od rasada.

Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 cm do 10 cm, u zavisnosti od vrste.

Ovo mlado povrće ima intenzivan ukus, odlikuje se nježnošću, sočnošću i visokim sadržajem korisnih materija. U maloj količini mikropovrća nalazi se mnogo vitamina (posebno vitamina C, E i K), minerala, vlakana, aminokiselina, hlorofila, proteina.

KAKO SE UZGAJA MIKROPOVRĆE

Mikropovrće se uzgaja na veoma jednostavan način i može da se uzgaja i na prozorskoj dasci.

Najpodesniji su prozori sa južne strane, koji imaju dovoljno svjetlosti, koja je neophodna za dobar rast mikropovrća – do 12 sati dnevnog svjetla. Ukoliko su dani kraći, poželjno je da se obezbijedi dodatno osvjetljenje, kako se biljčice ne bi izduživale, bile podložne bolestima i bile što kvalitetnije.

Kao mikropovrće najčešće se uzgajaju: razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz sjemena, rukola, spanać, cikorija, dragoljub i druge vrste. Najukusnije su kupusnjače, a mikropovrće crvene boje je posebno popularno među kuvarima, koji ga koriste za dekoracije jela.

Za uzgoj mikropovrća možete izabrati povrće od kojeg se za jelo koristi stabiljka i list, kao na primer kod graška, daikona (japanska bela rotkva ) ili cvekle. Te biljke neće se uzgajati zbog ploda/korena,  već radi malih hrskavih izdanaka koji ne samo da su ukusni,  već i izgledom stvaraju gastronomski doživljaj. Salata, rukola, potočarka, kres salata idealne su za ovakav tip uzgajanja, mogu se nabaviti posebni salatni miksevi sa sortama koje mogu rasti u plitkim teglama. Od začina iz sjemena brzo rastu bosiljak, korijandar, gorušica, a posebno aromatičan zalogaj dobija se od suncokreta i dragoljuba.

Od kvaliteta sjemena zavisi i kvalitet uzgojenog mikropovrća. Sjeme koje se koristi za uzgajanje mikropovrća trebalo bi da bude iz organskog uzgoja, ali može poslužiti i sjeme koje nije tretirano hemijskim sredstvima.
Mikropovrće ima od četiri do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki uticaj na izlučivanje otrova (pesticida, teških metala) iz organizma i jačanje imuniteta. Zbog sadržaja korisnih materija i fantastičnog ukusa, sve je traženije u gastronomiji. Može da se uzgaja samo jedna vrsta ili mješavina mikropovrća.

Za uzgoj nam je potrebna plitka posudica koju napunimo supstratom. Posudice bi trebalo da budu dubine najmanje osam centimetara i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode). Supstrat treba da je odličnog kvaliteta. Najbolje je kupiti supstrat namenjen za uzgajanje rasada na organski način. Debljina sloja supstrata kreće se od 4 cm do 6 cm i zavisi od veličine sjemena. Prije sjetve, supstrat je potrebno zaliti vodom.

SJETVA

Sjetva se obavlja gusto, ali ne pregusto. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posudica se prekriju tankom folijom. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i uzgoj većine mikropovrća je oko 20ºC. Zalivanje vršiti prskanjem, jer je sjeme posijano plitko i klasičnim zalivanjem bi sjeme bilo ili pogurano u stranu zbog nalivanja vode ili bi se sprao tanak sloj supstrata iznad sjemenke.

Folija ima ulogu da zadrži vlažnost u zoni sjemenke i osigura bolje nicanje. Čim biljčice počnu nicati, folija se uklanja. Dalja briga se svodi na redovno zalivanje, ali ne pretjerano, jer ono može da dovede do pojave buđi i propadanja mikropovrća.
Cijeli ciklus uzgoja mikropovrća traje 10 do 15 dana. Berba se obavlja ručno uz pomoć makaza. Na taj način, putem malih količina hrane naša tijela dobiće mnogo hranjivih materija jer u toj fazi biljke još koriste energiju za rast iz klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakana.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI