Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMatovilac - Pravo je vrijeme za sjetvu, a evo kako se njeguje...

Matovilac – Pravo je vrijeme za sjetvu, a evo kako se njeguje za visoke prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od biljaka čija je popularnost takođe narasla prethodnih godina jeste matovilac. Matovilac čak ima višestruko veću količinu vitamina C od salate puterice. I ova biljka takođe ima kratku vegetaciju i pokazuje dobru otpornost na niske temperature, a ne zahtijeva naročite uslove uzgoja.

Matovilac može podneti temperaturu do čak – 15 stepeni. Sjeme nikne za nedjelju do dvije dana nakon sjetve, a berba nastupa za 60 do 80 dana. Može se sijati od druge polovine avgusta do sredine oktobra. Kako je matovilac u bašti prisutan uglavnom od jeseni do ranog proljeća, uklapa se u plodosmjenu s ostalim povrćem, te ga možete posijati na mjesto na kome su prethodno izvađeni kasni krompir, pasulj ili soja.

Pročitajte: Ako salatu posijete sada braćete je čitavu jesen i zimu

Minimalna temperatura koja je potrebna kako bi sjeme proklijalo je tek nešto iznad 0 stepeni. Minimalna temperatura za pravilan rast biljke je 5 stepeni, a idealna 10. Matovilac nije zahtjevan ni po pitanju zemljišta. Može uspjeti na većini tipova zemljišta, osim poplavljenih, ali mu je za maksimalan prinos, najbolje obezbijediti lagano, pjeskovito – ilovasto i krečno zemljište, rN vrijednosti od 5 do 7. Zemljište je potrebno plitko preašoviti na dubinu od 20 centimetara, jer je koren matovilca plitak.

Važno je makar 2 sedmice prije sjetve matovilca uraditi adekvatnu pripremu zemljišta. Nakon toga, sjetveni sloj se mora dobro izravnati, a zemljište usitniti do fine mrvičaste strukture. Razlog leži u tome što je seme matovilca veoma sitno. Sije se u rupe dubine 1 centimetar s razmakom od 10 do 15 centimetara, a prorjeđuje se na 10 centimetara kada mlade sadnice budu imale 4 lista. Količina sjemena koja će vam biti potrebna zavisi od njegove krupnoće – sitnije sjeme 1-2 g/m2, krupnije do 5 g/m2.

Pročitajte: Zašto je jesenja sjetva spanaća bolja od proljetne?

Nakon sjetve potrebno je provjeravati rast korova, a krajem zime je potrebno dodati azota u količini od 30 do 40 kg/ha. Berba matovilca se može ubrzati prekrivanjem gredica agrotekstilom, perforiranom PE folijom, a ovim koracima se i osigurava bolji prinos i njegov kvalitet.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI