Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoMalinin prstenar - Česta i opasna štetočina

Malinin prstenar – Česta i opasna štetočina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Malinin prstenar (Agrilus rubicola Abeille) je česta i opasna štetočina u našim malinjacima. Napada izdanke maline i izaziva karakteristična zadebljanja.

Imago malininog prstenara je bakranoobronzane boje. Tijelo mu je izduženo, dugo 5-7 mm. Jaja su prljavo bijela i pljosnata. Odrasla larva je duga 15-16 mm. Lutka je slobodna i smještena u srži izdanaka maline.

Malinin prstenar ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje u srži izdanaka u stadijumu odrasle larve. Krajem aprila i početkom maja larva se preobražava u lutku. Odrastao insekt izlijeće sredinom maja. Poslije dopunske ishrane na listu maline, kupine ili ruže pari se i polaže jaja. Iz jaja se pile larve poslije dvije nedjelje i ubušuju se u koru izdanaka maline. U izanku maline larva pravi guste spiralne hodnike i prekida sprovodne snopiće izdanaka, zbog čega se obrazuju zadebljanja i dolazi do sušenja vrhova izdanaka.

Malinin prstenar se suzbija mehaničkim mjerama: odstranjivanjem i spaljivanjem napadnutih izdanaka maline i uništavanjem ostalih biljaka za dopunsku ishranu, kao što su kupina i ruža, u blizini malinjaka.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

Priprema izdanaka maline za sađenje

Razmnožavanje borovnice zrelim i zelenim reznicama

Nasloni za malinu – Kakvi mogu biti i koji je najbolji izbor?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI