Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMaka - Čudnovata biljka i njen prah ženama pomažu već 1000 godina

Maka – Čudnovata biljka i njen prah ženama pomažu već 1000 godina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Maka (Lepidium meyenii) peruanska je gomoljasta biljka iz porodice kupusnjača koja raste na nadmorskim visinama višim od 2400 metara.

Izgleda poput korijena celera, dok joj okus podsjeća na pečenu zob. Razlikujemo primjerke s tri vrste korijena: žutim, crvenim i crnim. Svaka vrsta korijena obiluje vrijednim nutrijentima.

Na našem tržištu uglavnom dolazi u obliku praha te se smatra supernamirnicom, odnosno vrlo korisnim suplementom koji ima povoljan utjecaj na žensko zdravlje. Bogata je vitaminima B,C i E, ima dosta kalcija, cinka, željeza, magnezija i fosfora.

Prepuna je ljekovitih supstanci, a na području Južne Amerike upotrebljava se već više od hiljadu godina. Šta više, neki arheološki podaci govore da se uzgajala na prostoru oko jezera Chinchayqucha još 1700. godine prije Hrista.

Maka pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećaju otpornost organizma na stres, ali i različitih vanjskih faktora. Uz to uravnotežuje hormone, ublažava simptome menopauze, povećava gustoću kostiju, pomaže kod izgradnje mišića, ali i ublažava depresiju.

Pojačava spolnu želju kod muškaraca i pokretljivost spermija, zbog čega je neki nazivaju i prirodnom Viagrom koja povećava šansu za začeće. Povrh svega daje dodatnu energiju, zbog čega će se nekima nakon konzumacije činiti kao da su se spojili na punjač.

Legenda kaže da su Inke davale svojih ratnicama maka prah kako bi povećali njihovu izdržljivost i snagu.

Maka prah uglavnom se uzima s jogurtima, smoothiejima i sličnim tekućim obrocima. Može se dodati i slatkišima poput chia pudinga ili čokoladnog moussea. Iako se može sljubiti s bilo kojom namirnicom, ima najbolji okus kada se miješa s citrusnim voćem te kakaom.

Nisu zabilježene nikakve nuspojave kod pravilne konzumacije maka praha (otprilike jedna čajna kašičica dnevno). No želite li iskušati blagodati praha te gomoljaste biljke, ipak se konsultujte s nutricionistom i/ili liječnikom prije toga.

Izvor: zadovoljna.hr

PROČITAJTE:

Zlatnica – Biljka koja čuva bubrege i urinarni trakt

Vučji trn, pasji trn ili oblepiha – Ljekovita biljka korisna za liječenje mnogih tegoba

Kleka – Za šta je sve dobra i ko je ne smije koristiti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI