Subota, 20 Jula, 2024
spot_img

Maginja – drvo jagoda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Maginja je u našem narodu poznata kao drvo jagoda, ili jagodnjak, jer njeni plodovi izuzetno liče na zrele jagode. Zovu je i planika, prvka, prpak, dok je univerzalni, zvanični naziv za ovaj zimzeleni grm ili nisko stablo – Arbutus unedo. 

U pitanju je biljka mediteranskog porijekla, uspijeva i u našim krajevima, kao i manje-više svuda tamo gdje može opstati smokva. Korijenov sistem je snažan, dobro razgranat, prilagođen sušnim krajevima i kamenitoj podlozi. Kora je u početku glatka i crvenkasta, no kako vrijeme prolazi, poprima mat braon boju i počinje da se ljušti u trakama. Listovi su dugi, jajasti, tamno zeleni, kožasti i sjajni na licu, sa crvenom peteljkom. Vrlo često ih ljudi pomiješaju sa listom lovora.

Maginja je posebno interesantna po tome što cvjeta u kasnu jesen, od oktobra do decembra, a plodonosi tokom zime. Cvjetovi sa biljke vise u grozdovima, po 10-30 komada, bele ili ljubičaste boje. Iz cvjetova nastaju plodovi, koji su nedozreli zelene ili žute boje, a u potpunoj zrelosti crveni. Kako se prelazak iz cvijeta u plod, i sazrevanje samih plodova odvija sukcesivno, često se na stablu u isto vrijeme mogu naći novi cvjetovi, nezreli, poluzreli i zreli plodovi što izuzetno lijepo i dekorativno izgleda, i prava je rijetkost u biljnom svijetu. Zato je planika zanimljiva ne samo kao voće, već i kao ukrasna biljka.

Plod je hrapav, okruglast, sitan, nalik na jagodu. Konzumira se u punoj zrelosti, a ukus podsjeća na gorku karamelu. Kada postane tamno crven, tada je već prezreo, i u njemu se odvijaju hemijski procesi koji stvaraju alkohol, pa u ovoj fazi konzumacija može izazvati opijenost. Sjemenke su sitne, izdužene, braon boje.

Maginja je za gajenje vrlo laka, dobro podnosi visoke i niske temperature, kao i sušu. Sadi se u proljeće ili ranu jesen, kada je tlo najvlažnije, kako bi se podstakao što brži rast. Zbog kasnog cvjetanja, treba birati zaklonjene položaje i zavetrine.

Listovi jagodnjaka sadrže supstancu arbutin, koju takođe sadrži nadaleko čuvena uva, pa su izuzetni u borbi protiv urinarnih infekcija. Takođe se njima u narodnoj medicini liječe dijabetis, visok pritisak i reumatizam. Čaj od maginje se koristi protiv povećane prostate i hemoroida, a njime se može grgljati i bolno i upaljeno grlo.

Marmelada i džem od maginja su kvalitetne namirnice, pune vitamina C. Ipak, najviše se koristi za proizvodnju alkoholnih pića – vina, likera i rakija. Portugalsko nacionalno piće – medronho – spravlja se upravo od ove neobične, ali izuzetno korisne biljke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI