Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCvijet zvani MILION ZVONČIĆA - Trpi jako sunce, lako je za održavanje...

Cvijet zvani MILION ZVONČIĆA – Trpi jako sunce, lako je za održavanje i obožava ovu jeftinu prihranu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mini petunije, zvončići ili milion zvončića – sve su to nazivi za kalibrahou, ljetnje cvjetnice koje se mogu vidjeti na balkonima u bezbroj boja.

Kalibrahoa izuzetno liči na petuniju, iako uopšte nisu u srodstvu. Pošto su cvjetići manji nazivaju je i “mini-petunija”, pa se ove dvije biljke lijepo kombinuju, jer traže istu vrtu njege. I jedne i druge cvjetnice najbolje napreduju u saksiji koja ima dobru drenažu kako korijen ne bi bio predugo izložen vodi. Obe se zalivaju kada se zemlje na vrhu posude osuši.

Održavanje kalibrahoe

Kao i petunija, kalibrahoa se veoma lako održava. Pored redovnog zalivanja potrebno im je i dosta sunca, pa su odličan izbor za balkone okrenute jugu i zapadu. Da bi redovno i bogato cvjetale, mnogi prilikom svakog zalivanja dodaju mali procenat tečnog đubriva. Treba voditi računa da kalibrahoi ne prija visoka, ali ni niska pH vrijednost, pa u tom slučaju treba tražiti helirano organsko gvožđe.

Pročitajte: Kako njegovati PETUNIJE da bi što bolje i duže cvjetale?

Najčešći problem kod kalibrahoe i kako ga riješiti

Ukoliko se kalibrahoi suši lišće, to je najpouzdaniji znak da joj voda nije dovoljna i traži đubrivo. Naime, kalibrahoe i petunije često djeluju umorno, pogotovo krajem jula, jer pate od nedostatka gvožđa. Ono može da se nadoknadi i ukoliko se kopriva potopi u vodu i poslije 24 časa se kalibrahoe i petunije zaliju.

Drugi prirodan način da se pospješi cvjetanje je orezivanje. Sredinom ljeta, kada se grane sa cvjetovima neprirodno izduže jednostavno treba skratiti makazama. Za najviše dvije nedjelje osvježena biljka, kojoj sjeme ne oduzima energiju, pustiće nove grane sa cvjetovima.

Pročitajte: Kako da vam petunije cvjetaju cijelo ljeto i budu zdrave i njegovane

Odličan izbor za dekoraciju terase ili vrta

Pošto imaju veoma dekorativne cvjetiće koji mogu da budu i dvobojni, kalibrahoa često visi iz visećih saksija poput lopte. Međutim, najljepša je kada se kombinuje nekoliko različitih boja. U mnogim rasadnicima već pripreme kombinaciju, ali ukoliko se prodaje samo rasad treba spojiti nekoliko boja poput žute, ljubičaste i crvene. Lijepo izgledaju i bijela, crvena i plava, ali i narandžasta sa crvenom.

Pored petunija može se kombinovati i sa verbenom, dijašijom, puzavicama, lobelijom, pa i ukrasnom travom.

Jedan od zanimljivih varijeteta je magenta koja ima vatrene cvjetove, a potpuno različita je nježna kriška limuna čije su žute latice odvojene bijelim tračicama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI