Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePetrovac - Kraljevska trava koja liječi malokrvnost, rane, reumu...

Petrovac – Kraljevska trava koja liječi malokrvnost, rane, reumu…

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Petrovac (Agrimonia eupatoria) – Imena ove biljke su: ranjenik, kostolom, trava od poseke, kraljevska trava. Jedino ovaj poslednji naziv ukazuje na to o kojoj je veličanstvenoj ljekovitoj biljci riječ. Ona raste na sunčanim i suvim stništima, pored puteva i na ivicama šuma, na padinama, brdima i strminama, u prorjeđenim šumama i na razvalinama.

Petrovac – opis biljke

Sitni žuti cvjetovi, slično kao kod divizme, obrazuju duguljastu gronju. Cijela biljka je obrasla mekim dlačicama, veliki listovi su dugački oko 10cm i rastu perasto. Petrovac je visok do 80cm i spada u istu porodicu u koju i virak.

Skuplja se u vrijeme cvjetanja, a to je od juna do avgusta. Istorija ove ljekovite biljke bogatija je od mnogih drugih. Još su stari Egipćani znali za nju.

Ljekovitost petrovca

Petrovac ima veliko ljekovito dejstvo kod svih upala u grlu, usnoj šupljini i ždrelu. Na njega valja misliti kada je riječ o angini, bolestima grla, bakterijskim oboljenjima usne šupljine i upali sluznice usne šupljine. Osobe od kojih zanimanje zahtjeva da puno govore ili pjevaju, preventivno bi trebalo da grgotanjem ispiraju usta i grlo čajem od petrovca.

Listovi odlično djeluju kod malokrvnosti i rana, a s uspijehom se primjenjuju i kod reume, krstobolje sa probodima, tegoba sa varenjem, ciroze jetre i oboljenja slezine. Dnevno se pije di dvije šolje čaja.

Svako bi morao da se potrudi da jednom do dva puta godišnje pripremi kupku sa čajem od petrovca.

Skrofuloznu djecu bi trebalo svakodnevno okupati u vodi kojoj je dodat vodeni ekstrakt petrovca.

Zbog svog adstringentnog dejstva i zahvaljujući ljekovitim materijama koje sadrži, petrovac spada među naše najbolje ljekovite biljke. Dr Širbaum kaže: “Ako se čaj od petrovca pije tokom određenog vremenskog perioda, i to triput dnevno po jedna šolja, doći će do izlečenja proširenja srca, želuca, crijeva i pluća kao i oboljenja bubrega i mokraćne bešike.”

Mast od petrovca se veoma preporučuje kod proširenih vena i kod rana na potkoljenici, a primjenjuje se slično kao mast od nevena.

Kada je riječ o bolesti jetre, pomaže mješavina čaja od 100 g petrovca, 100 g ivanjskog cvijeća i 100 g lazarkinje.

Dnevno se natašte pije jedna šolja čaja, a u toku dana još dvije, i to postepeno u gutljajima.

NAČINI UPOTREBE PETROVCA

Priprema čaja:

Jednu malu kašiku biljke popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da malo odstoji

Čajna mješavina protiv bolesti jetre:

U istim dijelovima pomiješati petrovac, ivanjsko cvijeće i lazarkinju. Jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji kratko vrijeme.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI