Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiLUBENICA voće ili povrće?

LUBENICA voće ili povrće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šta je LUBENICA voće ili povrće – Lubenicu neki smatraju voćem, a drugi povrćem. S obzirom na svoj slatki ukus smatra se voćem, isto tako raste kao i voće i ima sjemenke. S druge strane, spada u porodicu tikvi, baš kao i krastavci. Zapravo, lubenica je po svojoj definiciji povrće, slatko povrće. Takođe, ima mnoge koristi za zdravlje, a ovo su samo neke. 

Lubenica je “kraljica ljeta”  i svakako treba da se nađe na vašem meniju, a ovo je petr razloga zašto:

Lubenica čisti organizam

Bogata je elektrolitima i vodom, ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g) pa je odlična za dijetu. Savršeno čisti organizam i izbacuje otrove. Obiluje fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

Vitamin A

Lubenica je odličan je izvor vitamina A (100 g svježe lubenice ima 569 mg ili 19 odsto dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, sluznice pluća i usne šupljine.

Pročitaj još: Koje su zdravstvene prednosti lubenice?

Lubenica je bogata antioksidansima

Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji su efikasniji u prevenciji raka dojke, prostate, debelog crijeva, pluća i gušterače.

Izvor kalijuma

Odličan je izvor kalijuma, koji je nužan za ravnotežu elektrolita, prijeko potrebnih za normalan srčani ritam i pritisak. Kalijum je važan u sprečavanju srčanih i moždanih udara.

Ništa bez vitamina C

Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B1), vitamina C i mangana. Vitamin C jača imunitet, a mangan kao element u tragovima odgovoran je za zdravlje kože i kostiju.

A na kraju da rezimiramo da li je lubenica voće ili povrće? Svakako lubenica je povrće ali bitnije od toga jeste da je ona zdrava i ukusna biljka koju trebamo konzumirati tokom sezone.

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI