Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiLopare: Moderan voćnjak na imanju nekadašnje zadruge “Dojčin Lukić”

Lopare: Moderan voćnjak na imanju nekadašnje zadruge “Dojčin Lukić”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na imanju nekadašnje zadruge “Dojčin Lukić” u Loparama na površini od 50 hektara zasađen je moderan voćnjak. Rezultat je saradnje lokalne zajednice sa investitorima iz dijaspore koji nedaleko odavde planiraju izgradnju hladnjače i izvoz voća na zapadnoevropsko tržište. Prvi značajniji rod očekuje se za tri godine.

Zemljište površine 50 hektara koje je bilo potpuno zapušteno i zaraslo, pretvoreno je u moderan voćnjak sa 40.000 sadnica različitih sorti šljive. Voće je zasađeno prije dvije godine.

– Nakon pete godine od zasada, očekujem prinos od 40 kilograma po stablu, dakle 1,6 miliona kilograma šljive koje će biti plasirano na zapadno tržište, koje je obezbjeđeno kao izvoz konzumne šljive – rekao je Dragan Jović, investitor DOO “Fruktum”.

Preduzeće “Fruktum” otkupilo je i loparsku ciglanu u stečaju.

U krugu bivše fabrike planiraju izgradnju hladnjače, ali i otkup voća od drugih proizvođača kojih je na Majevici značajan broj. U voćnjaku je sada zaposleno desetak radnika, a njihov broj će u vrijeme sezonskih poslova biti veći.

– Obavljam posao đubrenja, otkopavanja, frezanja, tarupiranja…Tek sam se zaposlio i zadovoljan sam – ističe Šefko Karasuljić, jedan od zaposlenih radnika.

Lokalna zajednica pomogla je realizaciju ove investicije odričući se prihoda od zakupa zemljišta.

– Mi smo kao lokalna zajednica omogućili da on uđe u posjed od 500 dunuma, odnosno 50 hektara i praktično taj zakup koji je predviđen da se plaća, nećemo naplaćivati jer će oni imati veće troškove od zakupa kroz uređenje zemljišta, tako smo isto dodijelili besplatno na 25 godina i ono se koristi svvrsi – rekao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Majevica ima izuzetne prirodne uslove za razvoj voćarstva, a opština Lopare već godinama pomaže zasnivanje novih voćnjaka donacijom sadnica.

Formiranje novog, do sada najvećeg voćnjaka na Majevici, pomoglo je i resorno Ministarstvo u Vladi Republike Srpske podsticajima prilikom sadnje i donacijom protivgradne stanice.

Izvoe: RTRS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI