Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLjutom papričicom protiv alergija

Ljutom papričicom protiv alergija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U jeku sezone ambrozije korisno je znati kako biljke mogu da pomognu u sprečavanju alergija.

– Kada su alergeni u vazduhu u akutnoj fazi, prvenstveno treba koristiti terapiju koju vam je dao doktor. Sve ovo je neophodno primjenjivati čitave godine da do alergije ne bi došlo i da bi se njena jačina drastično smanjila –  istakao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.

Dodaje da je najbolje početi od bijelog luka i ljute paprike jer sadrže kvarcetin, koji značajno umanjuje simptome alergije. Zbog toga osobe sa pojačanom alergijom treba da koriste što više ovog povrća.

Pročitajte: POLENOM protiv alergije i začepljenog nosa – Iskoristite ga na najbolji način

Crni luk je najbolji biljni izvor inulina, nerastvornog vlakna kojim se hrane bakterije u našim crijevima. Inulin je izuzetno važan ne samo za funkcionisanje naših crijeva već i našeg imuniteta, pošto korisne bakterije koje žive u crijevima velikim dijelom utiču na naš imuni sistem. Crni i bijeli luk i ljuta paprika korisni su za sprječavanje alergija.

Crna ribizla takođe pomaže, izuzetno je korisna voćka, a njeno ulje sprečava alergije na koži. Ako ste alergični na ambroziju, treba piti šolju čaja od lista crne ribizle dnevno. Prijatnog je ukusa, mogu da ga piju i djeca.

Lopuh je biljka koja raste u riječnim koritima, ima ogromne listove. U liječenju se koriste korijen i list ove biljke, a daje odlične rezultate kada su alergije u pitanju. Ne treba da ga koriste ljudi koji imaju hepatitis i bolesnu jetru.

Pročitajte: Prirodni sok koji će umanjiti nesnosne simptome alergije na ambroziju

Kopriva je najdragocjenija biljka za zaštitu od alergija. Koristi se smrznuti list koprive.

Bokvica ili šumski flaster pomaže prilikom ujeda insekta. List treba isprati vodom, staviti ga na mjesto ujeda, pa neće biti alergijske reakcije, crvenila i svraba. Može da pomogne i u borbi protiv ambrozije.

Reiši gljiva raste na hrastu i ima odlično imuno modularno dejstvo, koristi se u sprečavanju alergija kože, očiju. Pomaže tijelu kada je pod stresom.

IzvorRTS
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI