Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoSeptembarski radovi u ratarstvu

Septembarski radovi u ratarstvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Septembar je jedan od najvažnijih mjeseci u ratarstvu. Glavni posao je priprema silaže, a tu je berba i sjetva različitih ratarskih kultura.

Pored siliranja, obavlja se berba ranih hibrida kukuruza za zrno, soje i suncokreta. Srednjerani hibridi kukuruza dospijevaju u tehnološku zrelost krajem septembra i početkom oktobra. Nakon berbe kukuruza radi se obrada zemljišta za sjetvu pšenice koja najčešće u plodoredu dolazi poslije kukuruza, a čiji optimalno vrijeme sjetve počinje od 5. oktobra. Tokom septembra završavaju se radovi na obradi zemljšta: ravnanje, podrivanje i kalcifikacija.

Savjet ratarima je da nakon skidanja kukuruza, a prije narednog đubrenja, obave analizu zemljišta (kontrolu plodnosti parcele) ukoliko je nisu radili u prethodnih 4 godine.

Sjetva lucerke

Letnje-jesenji rok sjetve lucerke traje od polovine avgusta do polovine septembra. Prije sjetve važno je provjerili pH vrijednost zemljišta. Lucerka se ne sije u zemljište pH vrijednosti ispod 5,5 prije nego što se obavi kalcifikacija.

Pored navedenog, za sjetvu lucerke neophodno je da je zemljište prilikom posljednjih padavina (50 mm/m) akumuliralo dovoljno vlage. U protivnom, sjetvu treba odložiti za proljeće naredne godine. Za uzgoj lucerke, prednost treba dati domaćem sjemenu.

Sjetva ozimih strnih žita

Od 20. septembra počinje optimalni rok za sjetvu ozimih strnih žita: ječmatritikalea i ovsa. Pored toga, tokom septembra obavlja se i košenje posljednjeg otkosa lucerke, kako bi se biljke na vrijeme regenerisale i spremne ušle u predstojeći zimski period.

Sjetva ozimih krmnih kultura

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da tokom septembra obave i sjetvu ozimih krmnih kultura: stočnog graška, grahorice, kelja – izuzetno dobre kabaste stočne hrane za sve vrste gajenih životinja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI