Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLjutika ili luk kozjak se gaji veoma lako, a možete ga i...

Ljutika ili luk kozjak se gaji veoma lako, a možete ga i ukiseliti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljutika ili, kako joj je službeni naziv, luk kozjak (lat. Allium ascalonicum) vrsta je koja potiče s područja Bliskog istoka, a u našim je područjima u uzgoju već dugi niz godina, uglavnom u priobalju i na otocima. U prošlosti se uzgajala puno više nego danas, iako je zadnjih godina opet primjetan pojačani uzgoj.

Ova vrsta prilagodljiva je mnogim vrstama tla, ali ipak preferira neutralna do blago alkalna, kakva su upravo ona u našem obalnom dijelu. Uzgaja se na potpuno osunčanim položajima, a bez problema će podnijeti kratkotrajna razdoblja s temperaturama ispod nule.

Važno je prije sadnje tlo obraditi do dubine od oko 25-30 centimetara. Zajedno s primarnom obradom tla obavlja se i đubrenje kompleksnim mineralnim đubrivima (NPK) formulacije 10:20:30, dok se poslije prihranjuje formulacijom 15:15:15.

Pročitajte: Ove biljke NIPOŠTO nemojte saditi pored LUKA u bašti – Ni jedno ni drugo vam neće uspjeti

Ono što treba izbjegavati jeste sadnja u tlo kojem je u toj godini dodan stajsko đubrivo, pa je kod izbora mjesta sadnje najbolje izabrati ono koje je bilo đubreno u prethodnoj godini.

Na ovako pripremljenoj gredici ljutika se sadi u avgustu, iako je sadnja moguća i u ostatku godine. Najjednostavniji i najčešći uzgoj, pogotovo na malim površinama, jeste uzgojem iz lučica koje su sačuvane od prethodne godine.

Lučice se sade na razmak od 10-ak centimetara jedna od druge, i to tako da vrh lučice viri iz tla. Odmah nakon sadnje nasad se dobro zalije.

Tokom razdoblja rasta agrotehničke mjere se svode na redovno plijevljenje, s obzirom da ljutici za nesmetan rast i razvoj smetaju korovi, dok se zaliva jedino za dugotrajnog sušnog razdoblja, kao i nakon prihrane.

Sama se razmnožava, pa na istome mjestu može ostati duži niz godina, ali je ipak preporučljivo svakih nekoliko godina biljku izvaditi iz tla i presaditi na novo mjesto.

Ljutiku karakterišu dugi zeleni, cjevasti listovi, viši i tanji nego kod luka, koji se pripremaju na razne načine, najčešće u zelenim salatama ili kratko prženi s jajima.

Pročitajte: Kako se razmnožava aljma ili zimski luk

Podzemni dio – lučice, konzumiraju se u raznim jelima, a ljutika je posebno cijenjena i kao “kiseliš” pripremljen u vinskom sirćetu – kvasini, kao zimnica. Ukus ljutike je blaži nego što je ukus luka.

Ako i nemate baštu, ljutiku možete uzgojiti i na balkonu u dovoljno velikoj posudi u mješavini komposta i vrtnog tla. Kod uzgoja u posudi, ipak će trebati nešto češće zalijevanje.

KAKO UKISELITI LJUTIKU?

Nakon vađenja ljutike iz tla, odstranite sve ostatke tla, a lučice ostavite da se prosuše na zraku. Uklonite veći dio vanjske kore, ipak ostavljajući jedan njen sloj, toliki da se kroz njega nazire žućkasto “meso” lučice. Ovako pripremljenu ljutiku ugusto složite u tegli i prelijte vinskom tečnošću. Ostavite na polusjenovitom položaju.

Nakon otprilike mjesec dana lučice su spremne za konzumaciju. Tečnost u kojoj su se kiselile, procijedite kroz fino sito ili gazu. Dobijenu odličnu aromatizovanu tečnost možete koristiti za salate, pogotovo one od kupusa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI