Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLJUSKA OD ORAHA - Kako je korstiti za brži rast kose i...

LJUSKA OD ORAHA – Kako je korstiti za brži rast kose i jačanje korijena?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljuska od oraha je jedan od najdjelotvornijih i najjeftinijih pripravaka za zaustavljanje opadanja, jačanje korijena i podsticanje rasta kose.

Potrebno je:

  • 6 zelenih oraha (a ako su zreli onda koristimo samo ljusku od šest oraha)
  • deset listova oraha
  • 1 litar vode
  • šerpica (najbolje neka starija zato što orasi mogu ofarbati sud)

Priprema:

Uzmemo jednu vrećicu i u nju stavimo orahe. Čekićem udaramo orah po orah, ali ne jako da se ne bi probila vrećica. Te izlupane orahe stavimo u šerpicu, dodamo deset listova oraha i litar vode. Stavimo šerpicu na šporet i pustimo da voda provri. Kada provri, smanjiti temperaturu i pustiti da ključa deset minuta.

Pročitajte: Po RECEPTIMA naših baka, SVINJSKA MAST kao krema za KOŽU, KOSU I LICE

Kako se upotrebljava ljuska od oraha za kosu?

Ovako pripremljen čaj se ohladi i spreman je za upotrebu. Može se koristiti tri dana zaredom na sedmičnom nivou (čaj je valjan samo tri dana od dana pripravljenja) od početka juna do kraja oktobra. Može da se stavljala na čitavu kosu-ovaj čaj može potamniti kosu za čak tri nijanse, a može da se stavlja samo na tjeme ako imate željenu nijansu kose. Ne preporučuje se plavušama upravo zbog navedenog.

Kada nanesete čaj na korijen/dužinu pustite da se osuši, dakle, čaj se ne ispira. Čaj mijenja boju u ova tri dana, tako da prvi dan bude svijetlo smeđe boje, a treći dan bude veoma taman-tamno smeđ/crn. Za one koji žele potamniti kosu, najbolje da ga nanose na čitavu kosu tek treći dan.

Osim upotrebe na navedeni način, može se koristiti i tako što ćete preliti čitavu kosu čajem nakon redovnog pranja kose, nanijeti masku za kosu od ušiju prema dole, uviti kosu u punđu i isprati sve mlakom vodom nakon četrdeset minuta.

Pročitajte: Ulje čajevca za lice, bubuljice i kosu je prosto nevjerovatno!

Rezultati korištenja ovog čaja su fantastični. Ljuska od oraha hrani korijen kose, sprečava i zaustavlja opadanje kose, podstiče rast kose, a ako se koristi na čitavu dužinu onda kosa dobije zdravi sjaj i izgleda bujnije i zdravije. Opšte je poznato da tamnija kosa izgleda gušće i urednije. Ovaj čaj je ujedno i jedan od najdjelotvornijih pripravaka protiv opadanja kose koje je uzrokovano hormonalnim problemima-ubrzan/usporen rad štitne žlijezde i post porođajno opadanje kose.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI