Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetLjekovite prednosti obične jele

Ljekovite prednosti obične jele

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U ljekovite svrhe koriste se posve mladi izbojci, pupovi i iglice, a posebno mjesto zauzima smola. Izbojci se sakupljaju u proljeće dok su posve mladi i još zavijeni u smeđe ljuskice.

Tad se sakupljaju i pupovi. Odrasle iglice i smola sakupljaju se tokom ljeta. Iglice i izbojci sadrže vitamin C. Glavni sastavni dio smole je terpentin. Terpentin sadrži od 15 do 20 % eteričnog ulja i oko 80 % čiste smole, bronilacetat, pinen, limonen i još nekoliko sastojaka. Ljekovitost jelove smole i terpentina ista je kao i kod drugih četinara. Destilacijom mladih izbojaka i iglica dobija se ljekovito eterično ulje.

Jela ima aromatična i antiseptična svojstva koja djeluju na cirkulaciju i prokrvljenost. Jela također djeluje kao ekspektorans (za iskašljavanje) i diuretik. Njeni sastojci koriste se protiv kašlja i prehlade, i to u kupkama i uljima za masažu i trljanje protiv reumatizma i neurastenije (vrsta funkcionalnog poremećaja).

Pročitajte: Koji četinar posaditi u dvorištu?

Smola se upotrebljava protiv upale dišnih putova, opekotina, kožnih osipa i reumatičnih bolesti. Čaj od mladih izdanaka i iglica koristi se protiv kašlja, gripoznih pojava, katara mjehura, za jače izlučivanje znoja i čišćenje krvi. Odličan je i za otklanjanje proljetnog umora koji nastaje zbog pomanjkanja vitamina C.

Terpentinsko ulje jest od velikog značaja za liječenje raznih bolesti. Djeluje nadražujuće pa se može upotrijebiti za pojačanje optoka krvi u koži, suzbijanje bolnog i kroničnog reumatizma mišića, upale zglobova i tkiva i protiv edema nastalih zastojem optoka krvi. U unutrašnjoj primjeni terpentinsko ulje pospješuje protok krvi, sluznice želuca i crijeva i pobuđuje aktivnost žuči i bubrega. Služi i za inhalacije kod oboljenja organa za disanje, bronhalnog katara, upale pluća, plućne gangrene i tuberkuloze. Za ta oboljenja vrlo je vrijedan sirup pripravljen od mladih izdanaka i pupova jele.

Ulje se primjenjuje i za liječenje rana i čireva životinja. Terpentinsko ulje u obliku ekstrakta za kupelji pojačava optok krvi i izmjenu tvari. To je od velikog značenja za liječenje upaljenih rana, gihta, reume, otvrdnulih mišića i zastoja rada jetre. Kupelji se mogu prirediti i od iglica, vrhova grančica i zelenih češera.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI