Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVirak - moćna biljka koja pomaže ženama

Virak – moćna biljka koja pomaže ženama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Virak biljka (lat. Alchemilla vulgaris) je poznata i pod nazivima vrkuta i gospin plašt. Pretpostavlja se da je ovaj drugi naziv dobila zbog polukružnog izgleda listova koji podsjećaju na srednjovekovni ženski plašt. A upravo još od srednjeg vijeka biljka virak je poznata po svojim ljekovitim svojstvima.

Virak ili vrkuta može se naći u brdsko planinskim predjelima, na pašnjacima i pored potoka, a cvjeta od juna do septembra. Zbog tanina koji sadrži gorkog je ukusa, ali upravo zahvaljujući prije svega ovom sastojku ima brojna ljekovita svojstva.

Virak – ljekovita svojstva

Ljekovita svojstva virka odnose se prije svega na ženske bolesti. Zbog svojih sastojaka koji pozitivno utiču na reproduktivne organe, virak se koristi u slučaju problema za začećem, neredovnim ciklusom, menopauzom, PMS-om, kao i nakon porođaja. Zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrži pomaže u toku bolnih ciklusa na taj način što ublažava bol i umiruje grčeve. Pozitivno utiče na regulisanje hormona, zbog čega se i koristi tokom menopauze, kao i za regulisanje menstrualnog ciklusa. Smatra se da korišćenje virka olakšava porođaj i pomaže u oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja.

Osim poztivnog dejstva na žensko reproduktivno zdravlje, ljekovitost virka potvrđena je i u drugim situacijama.

Listovi virka se koriste i za tretiranje rana, manjih ogrebotina ili opekotina jer podstiče brže zarastanje. Njima se mogu tretirati kožne infekcije, ekcemi i ubodi insekata.

Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži i koji uklanjaju štetne slobodne radikale, virak (ili vrkuta) se koristi i za ublažavanje bora i drugih znakova starenja na koži.

Za ispiranje usta, posebno nakon stomatoloških intervencija, može se koristiti čaj od virka koji će ubrzati zaustavljanje krvarenje i skratiti period oporavka.

Virak ima pozitivno deluje i na digestivni trakt. Ublažava stomačne tegobe, olakšava varenje, a može pomoći i u poboljšanju apetita. Kod blažih vrsta proliva preporučuje se čaj od virka.

Naravno, kao i kod većine prirodnih lijekova, sva ova ljekovita svojstva virka nisu naučno potvrđena, ali su iskustva korisnika veoma pozitivna.

Kako se upotrebljava virak (vrkuta)

Najčešće se virak konzumira u vidu čaja. Od ove biljke se, takođe, prave tinkture (kapi), obloge i kupke. Već smo pomenuli da se i sama biljka tj. listovi mogu koristiti za tretiranje kožnih oboljenja. Od ekstrakta virka, u kombinaciji sa ekstraktima drugih biljaka, prave se i vaginalete koje se koriste za liječenje mioma na materici, endometrioze i sličnih problema.

Čaj od virka

Sve prednosti i ljekovita svojstva o kojima smo govorili uglavnom se pripisuju čaju od virka. Čaj od virka za žene je jedan od prvih izbora kada se suoče sa problemima sa reproduktivnim zdravljem. Prije započinjanja terapije lijekovima ili paralelno sa njihovom upotrebom, žene konzumiraju čaj od virka za regulisanje menstruacije i generalno za poboljšanje hormosnkog statusa tj. regulisanje hormona.

Najviše iskustva sa korišćenjem čaja od virka imaju oni koji su imali (ili imaju) problem sa začećem. Kao pomoć u otklanjanju uzroka koji otežava začeće, konzumira se, između ostalog, i čaj od virka za plodnost.

Kada je riječ o čaju od virka iskustva su pozitivna i kod problema sa cistama i sindromom policističnih jajnika.

Čaj od virka za muškarce

Nije potvrđeno, niti smo naišli na iskustva korisnika, da čaj od virka za muškarce ima isti efekat. Pretpostavlja se da im ne može škoditi, zbog brojnih korisnih sastojaka, ali o pozitivnom uticaju na  reproduktivno zdravlje i eventualnim neželjenim dejstvima nema dovoljno podataka.

Čaj u toku menstrualnog ciklusa

Često se postavlja pitanje da li treba piti čaj od virka u toku menstruacije. Za razliku od nekih drugih čajeva (macina trava, na primer) koje ne treba piti za vrijeme ciklusa, virak možete nesmetano piti i tada.

Čaj od virka u trudnoći

Informacije i iskustva koja se mogu pronaći kada je riječ o korišćenju čaja od virka u trudnoći veoma su različita. S jedene strane su informacije da ovaj čaj može olakšati porođaj i da pozitivno utiče na matericu. Međutim, zbog njegovog dejstva vrlo su česta upozorenja da bi ga trebalo izbjegavati za vrijeme trudnoće, naročito tokom prva tri mjeseca, kao i tokom dojenja.

U svakom slučaju, ukoliko sumnjate ili znate da ste u drugom stanju, pre uzimanja ovog čaja (kao i bilo kog drugog) konsultujte se sa vašim lekarom.

Neželjena dejstva

Kako je čaj od virka prirodni lijek, koji nije registrovan i u tom smislu testiran, ne postoje ni pouzdani podaci o njegovim neželjenim dejstvima. Već smo naveli da bi trebalo biti oprezan u toku trudnoće i dojenja, kao i ukoliko je dijagnostifikovano neko teže oboljenje. U ovim situacijama bi svakako trebalo konsultovati ljekara. Takođe, ovaj čaj bi trebalo izbjegavati ili piti tek nakon konsultacije sa ljekarom i ukoliko ste na hormonskoj terapiji.

Virak čaj priprema

Za pripremu čaja od virka koriste se osušeni listovi i cvijetovi ove biljke. Priprema je veoma jednostavna. Dvije kašičice osušenog virka dodati u dvije šolje proključale vode i pustiti da odstoji oko 10 minuta.

Virak se često nalazi i u čajnim mješavinama. Najčešće se pravi čaj od virka i hajdučke trave ili macine trave. Još jedna poznata kombinacija je čaj od virka i lista maline. Sve ove kombinacije se koriste za regulisanje menstrualnog ciklusa i kada postoji problem sa začećem, kao i kod drugih oboljenja reproduktivnih organa žene. U čaj od virka može se dodati i malo zelenog čaja ili koprive.

Kako se pije čaj od virka

Čaj od virka koji je napravljen po već pomenutom receptu treba piti dva do tri puta dnevno. Poslije mjesec dana neprestanog korišćenja ovog čaja, trebalo bi napraviti pauzu od desetak dana i nakon toga se može ponovo nastaviti sa korišćenjem.

Tinktura od virka – virak kapi

Već smo pomenuli da se virak koristi i u obliku tinkture tj. kapi od virka. Tinktura od virka se može kupiti, a postoje i recepti po kojima je možete pripremiti sami kod kuće.

Virak kapi tj. tinktura se priprema sa alkoholom (ili rakijom) zbog čega se njihovo korišćenje u toku trudnoće ne preporučuje.

Kapi od virka se koriste tako što se pije 10-15 kapi u malo vode, tri puta dnevno. Najbolje je piti ih prije jela. Takođe, ova tinktura se koristi i kao dezinfekciono sredstvo za čišćenje rana na koži.

Obloge i kupke

Usitnjena svježa biljka može se koristiti kao obloga za rane, opekotine, ekceme i slične probleme sa kožom, o čemu smo već pisali.

Za pripremanje kupke, koja ima umirujuće dejstvo i pozitivan uticaj na bubuljice i mitisere, potrebno je samo duže ostaviti svježi ili osušeni virak u većoj količini vode, a zatim procijeđenu vodu dodati prilikom kupanja.

Izvor: zdravisimo.com

PROČITAJTE:

Zova: Čisti organizam i podiže imunitet

Da li ste znali da VODA OD BREZE ima ova ljekovita svojstva

Ovu biljku naberite što prije – Rusa je pravi Božji dar!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI