Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLavlja griva - Gljiva izuzetnih svojstava

Lavlja griva – Gljiva izuzetnih svojstava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podsjeća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine, a raste i u Sjevernoj Americi. Jednako se koristi u medicini i kulinarstvu pa osim što obnavlja neurone, služi kao dodatak jelima

Borac protiv depresije i anksioznosti

Veliki restorani i ugostiteljski lanci doslovce se grabe za ovu namirnicu koja se sastoji od čak 20 posto proteina te je ukusom slična ukusu škampa ili jastoga. Lavlja griva najukusnija je karamelizovana u maslinovom ulju, poprskana sakeom (japanskim vinom) te na kraju prepržena na puteru. Može se konzumirati u slasnoj hrskavoj varijanti ili na još puno načina.
Prednosti ove gljive:
  • Doprinosi zdravlju nervnog sistema i poboljšava pamćenje

Kaže se da je Lavlja griva najbolja hrana za mozak jer podstiče produkciju faktora rasta živaca – stanica koje mozgu pomažu procesiranje i prenos informacija.

  • Smanjuje simptome blage depresije i anksioznosti

Nova istraživanja sugerišu da Lavlja griva zbog blagotvornog uticaja na autonomni nervni sistem može ublažiti iritabilnost, anksioznost i depresiju.

  • Podiže nivo energije

Lavlja griva je bogata antioksidantima koji podržavaju zdravlje naših stanica i olakšavaju transport energije među stanicama. Takođe smanjuje lučenje mliječne kiseline nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

  • Pogoduje probavi

Prirodna antibakterijska svojstva Lavlje grive dovoljno su jaka da zaštite crijeva od štetnih bakterija, poput H. pylori. Pokazuje se učinkovitom i kod sindroma propusnih crijeva.

  • Reducira upale

Što je zapravo Lavlja griva i odakle dolazi?

Ova gljiva naziva se i gljivom savremenog vremena – vremena stresa, anksioznosti i poremećaja koncentracije. Vrlo je bitna i za očuvanje crijevne flore te u ojačavanju imuniteta.

Naime, Lavlja griva sadrži kombinaciju nutritivnih sastojaka pa se preporučuje uzimati je u kapsulama kao dodatak prehrani. Vegetabilne kapsule sadrže ekološke micelije Lavlje grive (lat. Hericium erinaceus) s punim spektrom sastojaka: polisaharidi (betaglukan, arabinoksilan, glukoza, ksiloza, galaktoza i manoza), glikoproteini, ergosteroli, triterpenoid i drugi vrijedni mikronutrijenti.

Pridaju joj se razni kvaliteti: zahvaljujući cijatanu koji ima u sebi ublažiće simptome oboljenja u probavnom traktu, djelotvorna je u snižavanju holesterola i šećera u krvi, a ništa manje i kad je riječ o čišćenju organizma, pa samim time i kože čovjeka.

No njene osnovne i najznačajnije funkcije vezane su uz poboljšavanje kognitivnih i afektivnih funkcija. Naučnik, mikolog i uzgajivač Lavlje grive, Peter Stamets, u svojim radovima istaknuo je dva najznačajnija istraživanja kojima je dokazano da ova gljiva ima pozitivan uticaj na mozak čovjeka. Posebno u borbi protiv depresije, anksioznosti te u liječenju Alzheimerove bolesti.

Pročitajte: Plodovi ove biljke mogu poboljšati pamćenje i usporiti razvoj demencije

Godine 1991., navodi on, Japanac Sr. Kawagishi iz ove gljive uspio je ekstrahirati dvije molekule aktivnog sastojka Cyathane derivata, koji stimuliraju proizvodnju nervnog činioca rasta – NGF (nerve growth factor). Od ovoga velikog saznanja brojna iv vivo i in vitro istraživanja potvrdila su da gljiva može obnoviti neurone, odnosno da Lavlja griva uspješno obnavlja mijelinski omotač nervnih stanica i pomaže kod provođenja nervnih signala kroz tkivo. Samim time, kažu, izvrstan je saveznik pacijentima oboljelim od Alzheimerove bolesti, demencije i multiple skleroze.

Još jedno manje istraživanje sprovedeno je 2010. godine u Japanu na grupi od 30 žena koje su patile od menopauze. Ovo istraživanje dokazalo je da su žene koje su uzimale Lavlju grivu imale veću sposobnost reduciranja depresije i anksioznosti, odnosno bile su vedrije i bezbolnije su se nosile s menopauzom.

Ova mala jestiva gljiva možda dosad nije bila cijenjena koliko zaslužuje, ali u narednim godinama zasigurno će se više uzimati u obzir u različitim kliničkim istraživanjima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI