Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaLarve GUNDELJA (GRČICE) prave VELIKE štete na POVRĆU

Larve GUNDELJA (GRČICE) prave VELIKE štete na POVRĆU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Larve gundelja (grčice) prezimljavaju u zemlji i pripadaju grupi veoma značajnih štetočina gajenih biljaka. 

Štetne su uglavnom samo larve, koje su zgrčene u vidu slova “C”, zbog čega su i poznate pod imenom grčice. One kao i žičnjaci napadaju podzemne dijelove biljaka. Započinju s intenzivnom ishranom kada temperature tla dosegnu od 8 do 10 °C.

Korijeni mladih biljaka često bivaju pregriženi, a na starijim se uočavaju manje ili veće izgrizotine najčešće u obliku jama. Oštećene biljke venu, postepeno se suše i uginjavaju ili zaostaju u porastu.

Larva grčica i imago (odrasli insekt)

Odrasli insekti se pojavljuju u aprilu čim temperatura zraka prijeđe 20 °C te se hrane lišćem stablašica i grmova. Od voćnih vrsta najradije napadaju trešnju, marelicu, kupinu, malinu i jagodu, a ponekad mogu uzrokovati potpuni golobrst. Ženke gundelja u nekoliko navrata odlažu jaja u tlo, najradije na oranicama i vrtovima.

Koristite prirodne mjere zaštite

Što se tiče zaštite, samo se u rijetkim slučajevima sprovode hemijska tretiranja. Treba prihvatiti biološku ravnotežu i ne treba uništavati sve za što mislimo da pravi štetu, a gundelji u iznimno rijetkim slučajevima nanose veće štete. Takođe, oni su bitna karika u biološkom lancu i hrana za brojne ptice, a njihovi prirodni neprijatelji su ježevi, krtice, rovci, vrapci i čvorci.

Odbija ih i bijeli luk pa se kao međuusjev na gredicama preporučuje njegova sadnja iako u nekim slučajevima mogu napasti i njega. Kako neizmjerno vole korijenje salate, upravo nju možemo koristiti kao mamac i posijati na ivice gredica kako bi se grčice ondje hranile, te ih tako odvratili od ostalog povrća.

Ukoliko ih u zasadu ili povrtnjaku nemate puno, možete ih iskopati i sakupiti, a preporučuje se i češće rahljenje i okopavanje zemljišta.

Hemijsko suzbijanje se sprovodi u veoma rijetkim slučajevima

Grčice gudndelja, za razliku od štetočina koji oštećuju nadzemne dijelove biljke koje lako uočavamo i suzbijamo kurativno, cijeli ili veći dio života provede u tlu, teško se i na vrijeme uočavaju pa se suzbijanje mora provoditi preventivno – prije ili sa sjetvom. Ukoliko nakon sjetve ili nicanja usjeva nastanu štete, nema mogućnosti suzbijanja.

Kada se nađe više od jedne grčice po m² mogu se sprovesti mjere zaštite prije, odnosno za vrijeme sadnje unošenjem u tlo insekticidnih granula.

Žičnjaci – Najopasnija zemljišna štetočina povrća!

Osim grčica gundelja, javljaju se još i rovci, sovice pozemljuše, žičnjaci i komari, a svi oni žive u tlu ili na njegovoj površini praveći štete na korijenu, gomolju, lukovicama ili korijenovom vratu biljke. Poput grčica i oni su opasni tek kada se pojave u velikim populacijama jer tada u kratkom vremenskom periodu mogu prorijediti sklop ili potpuno uništiti povrtnjak.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI