Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img

Kako se gaji ukrasna žalfija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Salvija, latinski naziv Salvia Splendens, je atraktivna dekorativna biljka, poznatija kod nas još i ukrasna žalfija.

Dostiže visinu i do 60 cm. Listovi ove lijepe biljke su jajastog oblika, glatko, pri krajevima zaobljeni, i svijetlo zelene boje. Što se tiče njenih raskošnih cvjetova veoma su brojni, cjevastog su oblika i otvaraju se od početka maja, pa sve do pojave hladnih mrazeva.

Cjevasti cvjetovi najčešće su crvene, ružičaste, ljubičaste ili bijele boje. U jednoj cvasti nalazi se od 30 do 90 cvjetova. Cvjetanje počinje od osnove cvasti ka vrhu, pa se tako samim tim i produžuje period cvjetanja. Veoma su zanimljive leptirima, što je interesantno s obzirom da nemaju nikakav miris. Ova jednogodišnja cvjetnica je zaista bogata cvjetanjem.

Salvia splendanes potiče iz Brazila gdje inače raste kao višegodišnja biljka žbunastog oblika. U našim krajevima gaji se kao jednogodišnja biljka. Postoje mnoge sorte ove biljke. Vista violet je jednogodišnje cvijeće, obično plave ili bijele boje.

Pročitajte: Ciklama je glavna zvijezda zime, a uz ovaj trik bujno će cvjetati

Zatim imamo vrstu Sizzler koja je crvene i bijele boje. Fuego sorte spadaju u novije vrste koje su bogate cvjetovima koji su vatreno crvene boje i dosežu do 20 cm. Salvia farinaceae je veoma snažna vrsta koja može da dostigne visinu do 60 cm. Ima mnoštvo cvjetova metličastih oblika, koji su sitni.

Cvjetovi imaju veoma dug vijek i zahvalni su za održavanje. Uzgoj ove biljke veoma je popularan kod ljudi koji žele da osvježe svoja stara dvorišta, da ukrase svoje vikendice da prosto uljepšaju sebi prostor u kome borave.

Sadnja Salvije

Salvijino sjeme niče veoma brzo, u roku od 4 do 5 dana. Sije se u periodu od januarra do marta mjeseca. Kada nam se pojavi prva klica, tada ce i korijen same biljke početi da se formira.

Zemlju u koju sadimo treba pripremiti i održavati njenu vlažnost, kako bismo povećali i broj sadnica, pošto je u prvih sedam dana nakon klijanja vlažnost jako bitna za samo razvijanje sadnica. Zemljište ne treba biti ni previše vlažno, jer u tom slučaju može doći do truljenja samog korijena. Visoke sorte mogu se saditi same ili u grupama. Možemo ih posaditi u leji, kamenjaru u vrtu. Na 1 m2 sadi se od 6 do 9 biljaka, s tim da razmak između njih bude do 20 do 25cm.

Pročitajte: Nagovorite orhideju da ponovo procvjeta

Salvije niže vrste trebalo bi posaditi u saksije , na terasi ili u žardinjere. Ova vrsta ukrasne žalfije može se kombinovati sa drugim biljkama kontrasnih boja. U većini slučajeva sadi se sa biljkama koje vole svjetlost.

Često joj društvo prave kadifa, bijeli alisumom ili verbena. Veoma lijep prizor odaje i u kombinaciji sa nekim ukrasnim travama.

Gajenje i njega

Dekorativna biljka Salvija nije pretjerano zahtjevna za održavanje. Salvija je biljka kojoj prija svjetlost, te samim tim treba je postaviti na pozicije koje su poprilično osunčane. Ona će na takvim mjestima uživati i dostići svoj puni sjaj.

Koliko joj prija svjetlost toliko ova biljka voli i toplotu. Ukoliko želimo da se ona pravilno razvija moramo joj obezbijediti temperaturu gajenja između 16 i 24 stepeni. Ukoliko je ostavimo na nižim temperaturama od onih koje joj odgovaraju može doći do pojave žutila po listovima.

Za presađivanje Salvije dobro je u zemlju staviti i treseta. Sadnja u žardinjerama je dekorativno lepog izgleda ali s obzirom da ima jak korijen, često joj taj prostor brzo postane mali i ne izdrži, te se mora presaditi.

Orezivanje joj i nije preko potrebno, tačnije samo treba ukloniti precvjetale cvjetove. Razmnožavanje ove biljke vrši se samo hibridnim sjemenom, koje pospješuje snažno i bujno cvjetanje. Kada se sjeme skine sa hibrida nikad ne može da da pretjerano lijepe biljke. Svako sjeme se primi.

Pročitajte: Kako da postanete ekspert za uzgoj hibiskusa

Poprilično brzo cvjetaju već iste godine. Što se tiče zalivanja, ni ono nije komplikovano. Veoma dobro podnosi ljetnje dane i suše, jer ima veoma jak i snažan korijen. Jako je važno da u ranim razvojima ne ostaje bez vode, jer će u tom slučaju i korijen ostati ne razvijen.

Zaključak je prost – Zalivanje treba biti umjereno, ni previše ni premalo. Kada je zalivamo dobro za našu biljku bilo bi da dodamo neko tečno đubrivo, radi njenog bujnog cvjetanja. Dosta tečnog đubriva najpotrebnije joj je u proljeće, jer tada troši dosta svoje energije na cvjetanje, a u ljetnjim danima količinu đubriva koju joj dajemo možemo smanjiti za polovinu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI