Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKUMIS - Najbolji ruski lijek za bolje varenje i rad jetre

KUMIS – Najbolji ruski lijek za bolje varenje i rad jetre

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kumis važi za najbolji ruski narodni lijek koji regeneriše mikrofloru želuca pa vam preporučujemo da što prije isprobate recept koji vam donosimo.

Kumis je kiselomliječni napitak koji se dobija kiseljenjem kravljeg ili kobiljeg mlijeka uz pomoć bakterija. Sintezom vitamina C i B dobija se alkohol, koga u prosječnom kumisu ima od 0,2 do 2,5%.

Od davnina se proizvodio u stepskim područjima, posebno u današnjem Kazahstanu, procjenjuje se da je star preko 5500 godina. Antički grčki pisac Herodot u 5. vijeku prije Hrista, spominjao je kumis, nazivajući ga mliječnim vinom. Nazivaju ga i čarobnim napitkom jer usporava proces starenja i naglašavaju da ga žene piju češće nego muškarci.

Gaziran je i pjenušav pa ga zovu i mliječno vino.

Recept za kumis

Uzmite čašu ključale vode i razmutite u njoj 2 kašike meda. Sve dobro promiješajte i stavite u veliku teglu. Dodajte 2 kašike kefira i 1 litar mlijeka (kravlje, kozje, kobilje). Promiješajte pa teglu pokrivenu sa dva sloja gaze stavite na toplo da stoji 3 dana. Poslije toga dodajte 1 kašičicu suvog kvasca. Promiješajte i ponovo prekrijte teglu gazom. Čim primijetite da su u tegli počeli da se pojavljuju mjehurići, to znači da je kumis gotov.

Stavite u frižider i pijte po pola šolje pola sata prije jela 3 puta dnevno, najmanje 2 nedjelje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI