Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLjekovito djelovanje kafe /RECEPTI/

Ljekovito djelovanje kafe /RECEPTI/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljekovito djelovanje kafe – Kafa pripada porodici broćika (Rubiaceae). To je žbu, odnosno sivozeleno drvo, oko 5 m visoko, s naspramnim granama, raširenim i punim. Po tri do sedam bijelih, mirisnih cvjetova stoji u pazusima listova. Iz njih se razvije okrugla bobica, crvena kao trešnja, pregrađena u dva pretinca, sa po jednom rožnatom, spreda ravnom, otpozadi zaobljenom  sjemenkom – zrnom kafe. 

Ljekoviti dio biljke

Zrna. Prvi put se kafa s drveta bere poslije 3-5 godina. u 10. godini jedno drvo već može dati 1-2 kg kafe godišnje.  Ovrana kora se suši na suncu ili na vještačkoj toploti, zatim se oljušti i sitom se odvajaju krupna od malih zrna, sivozelene boje.

Ljekovito djelovanje kafe

Samljevena pržena kafa upotreblja se obično kao čaj, odnosno odvar. Ta, tzv. crna kafa daje se u slučaju slabosti srca, kod opadanja tjelesne snage, npr.kod upale pluća, kod grozničavih stanja, iscrpljenosti tokom i poslije teških bolesti. Ona liječi i prevenira migrenu, posebno kada se u nju iscijedi svjež limunov sok.

Crna kafa podstiče i krijepi nerve oslabljene tokom dugih bolesti ili drugog, posebno umnog rada. Ona je, dakle, osvježavajuće piće, srčani analeptik, ali djeluje i kao protivotrov kod trovanja bunikom (Hyoscyamus niger), kukutom (Conium maculatum) i opijumom (za tu svrhu treba brzo pojesti po nekoliko kašičica mljevene pržene kafe).

Pomaže i kod opekotina, ako se mjesto opečeno vrelom vodom pospe prahom mljevene pržene kafe, i to dva puta dnevno.

Crna kafa kao piće koristi se protiv proliva, pa i onih težih, npr. dizenterije, ali je tada nikako ne treba sladiti, već piti gorku, malo jaču, tri puta dnevno po manju šolju.

I zeleno zrnevlje kafe pomaže i liječi razna oboljenja. Samljeveno u prah snižava temperaturu kod grozničavih stanja i umiruje veliki kašalj.

Pržena kafa se osim za liječenje, rado upotrebljava kao kuvani napitak, katim kao sirup, liker, sladoled i dodatak raznim kremama i kolačima.

Upozorenje

Ne preporučuje se, a ponegdje čak i zabranjuje nervoznim osobama i oboljelima od čira na želucu, jer nadražuje sluzokožu želuca i tjera san. Nervozni ljudi zato ne bi trebalo da piju kafu poslije 15 sati.

Recepti

Protiv velikog kašlja

1 g samljevene nepržene kafe razdijeli se u 5 praškova i uzima u jednakim razmacima 5 puta tokom dana.

Protiv reumatizma i dugotrajnih groznica, kao i kod malarije:

25 g samljevene nepržene kafe prelije se sa 125 g (1,25 dl ili 1/8 l) hladne vode, pa ostavi da kisne 12 sati i poslije toga procijedi, a pije se natašte bez šećera.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI