Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKukurijek - Kada se bere i kako izgleda

Kukurijek – Kada se bere i kako izgleda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukurijek, sprež – Helleborus odorus Waldst. et Kit. Syn.: Helleborus decorus Le Bele, pripada porodici Ranunculaceae.

Višegodišnja biljka do 60 cm visoka. Rizom jak, obrasto tankim korijenima, skoro crn. Stabljika uspravna, razgranata, u donjem dijelu bez listova, a u gornjem sa listovima.

Jedan prizemni list na dugačkoj lisnoj dršci, prstasto dijeljen, zimzelen, kratko dlakav. Listovi stabljke slični prizemnim listovima, sa kratkim i uskim režnjevima. Cvjetovi svijetložuto zeleni, mirisni. Plod mješak, nabran, sa dugačkim kljunom. Sjeme crnosmeđe sa jasno izraženim pupkom.

Pročitajte: Različak nekad smatran korovom, a sad ga svi žele u dvorištu

Kukurjek naseljava prostor bivše Jugoslavije, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku. Uglavnom se može naći u žbunju, šumama i šikarama, šumskim proplancima, vrlo rijetko je prisutan na livadama.

Bere se i sakuplja rizom sa korijenom. Berba se vrši u proljeće ili jesen, ubrani dijelovi biljke se brzo suše na suncu. Kukurjek sadrži smjesu bufadienolidnih heterozida (helebrin, heleborein, helebrigenin) i steroidne saponine (heleborin).

Koristi se kao kardiotonik. Kukurijek djeluje slično digitalisu, kao lijek i otrov za srce. Kuvan zajedno sa čemerikom koristi se protiv šuge i vašljivosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI