Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKrmeljanje kod pasa i mačaka - Šta sve treba da znaju vlasnici?

Krmeljanje kod pasa i mačaka – Šta sve treba da znaju vlasnici?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od najčešćih žalbi vlasnika pri posjeti veterinarskom oftalmologu je ,,krmeljanje’’, odnosno, iscjedak iz oka koji se nakuplja u uglovima kapaka i doprinosi narušavanju estetskog izgleda ljubimca. Ovaj iscjedak može da bude proziran, bjeličaste, žute ili žuto-zelene boje, u zavisnosti od toga o kakvoj se patologiji radi. 

Često, problem nije samo kozmetički, već mogu u obzir da dođu mnogo ozbiljniji poremećaji, koji zahtjevaju redovnu medikamentoznu kontrolu.

Uzroci pojave krmelja

Krmeljanje, suzenje i iscjedak iz oka se najčešće javljaju kao sekundarni problemi – postoji njihov primarni uzrok, koji je potrebno dijagnostikovati i otkloniti, kako bismo dobili čist i zdrav predio oko oka. Ovaj problem se često javlja kod pasa određenih rasa, koje su sklone bolesti suvog oka (vestiji, engleski i francuski buldozi, mopsevi itd).

Kod pasa, koji imaju deficit suznog filma (a suzni film je krucijalan za održavanje normalnog imuniteta i bakterijske mikroflore oka) dolazi do preteranog razmnožavanja sekundarnih mikroorganizama, koji dovode do pojave sluzavog, žuto – zelenkastog iscjedka. Sa korigovanjem primarne bolesti, odnosno, kontrolisanjem produkcije suza, ovaj iscjedak se gubi, a predio oko oka postaje čist.

Pročitajte: Sve što treba da znate o prvim danima sa štenetom u kući

Često se vlasnici pasa žale i na pojavu suzenja, odnosno, prozirnog iscjedka iz oka, koji se uglavnom javlja u medijalnom (unutrašnjem) uglu kapaka. Ovaj problem najčešće pogađa rase koje su predisponirane alergijama tj. prati alergijske konjunktivitise. Kontrolom izloženosti alergenima i terapija i kontrola alergija, dovode do poboljšanja stanja.

Takođe, začepljenje nazolakrimalnih kanala (kanali koji odvode suze iz konjunktivalne vreće u nosnu šupljinu), kao i anatomske karakteristike kapaka i orbite dovode do izlivanja suza preko margine kapaka, pri čemu se vlaži perokularna koža – predio kapaka. U tom slučaju je potrebno isprati nazolakrimalne kanale, kako bi veterinarski oftalmolog pokušao da otkloni okluziju u kanalu, ukoliko ona postoji. U ovim slučajevima, mogu postojati i urođene anomalije nazolakrimalnog kanala koje je potrebno hirurški sanirati, ukoliko vlasnik to želi.

Pročitajte: Zašto psi naginju glavu u jednu stranu kada im pričamo

Ozbiljna i urgentna oftalmološka stanja kao što su ulceri (rane na rožnjači), perforacije rožnjače, ali i određena infektivna oboljenja mogu da dovedu do pojave iscjedka. U ovim slučajevima, ,,krmeljanje’’, kako vlasnici to nazivaju, najčešće ide sa drugim znacima bolesti – žmirkanjem, zatvaranjem oka, čkiljenjem, bolnošću periokularne i okularne regije.

Krmeljanje u ovom slučaju predstavlja indikator veoma ozboljnog stanja, koje zahtijeva hitnu posjetu oftalmologu i urgentno terapiranje primarnog oboljenja, koje može da podrazumijeva primjenu lijekova (topikalno i sistemski), ali čak i hirurško zbrinjavanje ulcera i perforacija. Ponekad je krmeljanje znak upale unutrašnjih struktura oka (uveitisa) pa je tada neophodno posjetiti oftalmologa da bi se spasao vid i samo oko kao organ.

Ukoliko primjetite pojačano suzenje, krmeljanje ili iscjedak iz oka, nemojte ga zanemariti. Često je ovo indikator ozbiljnih stanja, koja zahtjevaju posjetu veterinarskom oftalmologu, uspostavljanje pravovremene dijagnoze i terapiju, koja ima za cilj otklanjanje primarnog uzroka, što dovodi do eliminacije krmeljanja i suzenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI