Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 uobičajenih zabluda o zaštiti i prezimljavanju ruža

5 uobičajenih zabluda o zaštiti i prezimljavanju ruža

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prilikom uzgoja ruža potrebna je posebna priprema za zimu. Ali neki uzgajivači cvijeća to čine pogrešno.

Postoji veliki broj zabluda o gajenju ruža. Vrijeme je da razotkrijemo mitove koji postoje među neiskusnim uzgajivačima ruža!

Zabluda 1: sve ruže treba orezati prije uzimljavanja

orezivanje ruža
Foto: Shutterstock

Često možete pronaći savjet da apsolutno sve ruže, u pripremi za zimovanje, treba rezati na visinu od 20-30 cm. Nemojte žuriti da to učinite. Prvo odredite kojoj vrtnoj grupi pripada vaša ruža.

Ovako kratko orezivanje  za zimu prikladno je samo za hibridne ruže čajevke i predstavnike grupe floribunda ruža. Ako isto toliko orezujete ruže  penjačice, one će sporo rasti sljedeće godine i rizikujete da neće procvjetati.

Osim toga, za zimu se ne preporučuje rezanje tankih izdanaka koji su izrasli tokom toplijih jesenjih dana. S početkom mraza, oni će odumrijeti, ali u proljeće se skraćuju i time se bude pupoljci koji se nalaze na donjem dijelu biljke. Iz njih će izrasti najmoćniji izdanci, dajući velike cvjetove.

Zabluda 2: ako hranite ruže samo fosforom i kalijumom, grmovi će dobro prezimiti

Da, ružama je potrebno jesenja prihrana, ali za povećanje imuniteta ne trebaju samo kalijum i fosfor, već i magnezijum, kalcijum i drugi mikroelementi. Međutim azota u jesenskom đubrenju ruža ne bi trebalo biti.

Ishrana biljaka je neophodna ali ne poništava potrebu za izgradnju visokokvalitetnog skloništa za ruže. Sorte koje vole toplinu neće preživjeti bez nje zimi.

Zabluda 3: ruže imaju vrlo elastične izdanke koji se lako savijaju do tla

Grmlje s debelim granama prilično je teško saviti do zemlje. Stoga ne odgađajte ovu stvar do kasne jeseni. Od kraja septembra postepeno spuštajte i fiksirajte grane sve niže i niže, tako da do vremena zimske zaštite stabljike stignu do tla.

I imajte na umu: izdanci biljaka su najelastičniji tokom dana po toplom vremenu. U tom trenutku se mogu sigurno nagnuti na tlo – tada se neće slomiti.

Zabluda 4: za zimu, sve ruže treba ogrtati

ogrtanje ruža

Ruže se obično prodaju u rasadnicima kalmljene na divlje ruže. Takve biljke bolje podnose hladnoću, pa se ne moraju ogrtati. Ali imajte na umu: ako ruža nije zasađena dovoljno duboko, a mjesto kalemljenja je iznad površine tla, tada je ogrtanje neophodno. Da biste to učinili, koristite suvu podlogu: treset, vrtnu zemlju ili pijesak. Ako je mjesto kalemljenja dublje od 4 cm, tada nećete primijetiti prednosti ogrtanja.

Zabluda 5: grane smreke su najbolji materijal za zaštitu ruža

Grane smreke je prilično teško nabaviti u pravoj količini, pogotovo ako imate veliki ružičnjak. Da ne biste dobili kaznu, morat ćete otići u šumu, saznati o planiranoj sječi šuma i tražiti da pokupite nepotrebne ostatke smreke (grane smreke).

Da biste izbjegli ovu nevolju, lakše je pokriti ruže nekim vještačkim materijalom kao što je agril. Izbjegavajte koršćenje plastične folije: ona ometa protok vlage i vazduha.

 

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...