Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaKreativne žene iz Srpca u proboju na tržište - Ručni rad i...

Kreativne žene iz Srpca u proboju na tržište – Ručni rad i tradicionalni proizvodi glavni adut

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kreativne žene iz Srpca koje su ovladale tajnama brojnih zanata dugo nisu uspijevale da pronađu svoje mjesto na tržištu, ali sve se promijenilo prije godinu dana, kada se rodila prva ideja o osnivanju zajedničkog udruženja.
Njihovi proizvodi, koji su do tada uglavnom bili skriveni od očiju javnosti, postali su pravi hit, tako da vrijedne domaćice sada imaju pune ruke posla da bi zadovoljile potrebe sugrađana.
Predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić kaže da su od osnivačke sjednice Skupštine, koja je održana u januaru, pa sve do danas, učlanile 60 žena koje barataju raznim vještinama, od pripreme zimnice i sokova, do izrade odjevnih i ukrasnih predmeta, etno-suvenira i upotrebnih predmeta za domaćinstvo, upravo onako kako su to radili njihovi preci.
– Odavno smo prevazišli sva očekivanja, jer nismo mogli ni pretpostaviti koliko ima talentovanih žena u Srpcu, a još više smo ostali zatečeni interesom građana za ono čime se bavimo. Otvorile smo radnju u centru grada i dobile prostor od opštine za održavanje sastanaka, a nadamo se i novčanoj podršci iz budžeta – rekla je Smiljanić.
Ona dodaje da se na svakom od njihovih proizvoda nalaze logo udruženja i osnovni podaci o proizvodu i njegovom kreatoru, što daje na ozbiljnosti i atraktivnosti.
– U pregovorima smo sa Kućom Lijevča i Potkozarja iz Gradiške da naš asortiman prezentujemo i njihovim kupcima. U petak smo učestvovali na izložbi ispred ove Kuće, koju je organizovala Turistička organizacija Gradiška u saradnji sa Poljoprivrednim klasterom GLS. Posjetioci su imali priliku da isprobaju našu zimnicu – rekla je Smiljanić.
Na sličan način planiraju da se predstave i u Krajiškoj kući u Banjaluci.
– Da bismo prodavali naše proizvode na ovim mjestima potrebno je da izvršimo određene hemijske analize. Već smo izvršili analizu pekmeza od šljiva a rezultati su bili odlični. Finansijsku pomoć u tom pogledu nam je pružila Opština Srbac – navela je Smiljanić.
U udruženje se učlanjuje sve veći broj mladih za koje se organizuju razne edukacije, poput radionica crtanja i izrade plavog zmijanjskog veza, u kojoj je nedavno učestvovalo dvadesetak srbačkih đaka.
Članica udruženja Gordana Ivković jedina u udruženju se bavi izradom zmijanjskog veza, a ovim hobijem okupirana je još od djetinjstva.
– Još kao djevojka voljela sam da vezem. Tada su moderni bili Vilerovi gobleni, koji su bili prava umjetnička djela i za izradu jednog takvog goblena srednje veličine je trebalo i po nekoliko mjeseci rada. Danas uglavnom izrađujem zmijanjski vez, koji je za mene neka vrsta odmora i predah od svakodnevnih poslova. Trudim se da svoja iskustva prenesem mladima i tako ga sačuvam od zaborava – rekla je Ivković.
Zanimljivim hobijima bavi se i članica udruženja Vida Suvajac, koja izrađuje korpice od novina i domaće sapune i meleme čija je osnova svinjska mast, a primjese su u vidu raznog ljekovitog bilja.
– Sapuni proizvedeni na ovaj način odgovaraju raznim tipovima kože, a u ponudi imam sapune sa aktivnim ugljem, lavandom, nevenom i kafom, kao i sapun bez primjesa. Prednost je u tome što su prirodni i ne sadrže ništa štetno za kožu. Melemi su takođe jako traženi i koriste se za opekotine, hemoroide i otvorene rane – kaže Vida.
Srbačko udruženje žena učestvovalo je nedavno u projektu Farma II u sklopu kojeg su tri članice osposobljene za izradu čajeva, eteričnih ulja, melema i sličnih proizvoda, a dobile su vlastitu ambalažu i etikete, kao i podršku u plasmanu na tržištu, navodi se na sajtu Opštine Srbac.
Udruženje žena je takođe besplatno izradilo 20 zaštitnih maski za socijalno ugrožene i nezbrinutu djecu i 30 medicinskih kapa radnicima srbačkog Doma zdravlja. Organizovale su i akcije sadnje cvijeća u gradskom parku.
Izvor: eKapija
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI