Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeStapelija – Lijepa ali smrdljiva biljka koju ćete obožavati

Stapelija – Lijepa ali smrdljiva biljka koju ćete obožavati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stapelija je jedna od onih biljaka koje će vam oprostiti zanemarivanje, no višak brige teško će preživjeti. Ako biljka razvija duge, tanke i slabe članke, vjerojatno joj je na raspolaganju premalo svjetlosti ili previše vode i hranjiva.

Ako moramo izdvojiti najbizarniju među lončanicama, onda je to stapelija – došljakinja iz južne Afrike. Ova relativno neugledna mesnatica razveseliće vas u drugoj polovini ljeta ‘svemirskim’ cvjetovima pa je mnogi zovu i šerifovom zvijezdom ili zvjezdačom. No tu tek počinje najzanimljiviji dio priče o ovoj egzoti.

Naime, rod Stapelia ima neobičnu prilagodbu pa za vrijeme cvatnje, umjesto vanilijastih mirisa koji krase kaktuse i sukulente, oko sebe širi vonj trulog mesa. I tako opravdava svoj drugi narodni naziv – strvosmrad.

Nije to miris koji će vam boravak na balkonu učiniti nesnosnim, no zabijete li nos u stapelijinu “zvijezdu” vrlo lako ćete razumjeti zašto je na prirodnim staništima obilaze muve i insekti koji se hrane strvinama. Zaluđeni insekti položit će tako svoja jajašca na cvjetni vjenčić, a iz njih će izaći crvići koji će ga, na kraju, oprašiti i pridonijeti rasijavanju potomstva.

Nekoliko vrsta stapelija pogodne su za vrtlarstvo; tamo gdje temperature dopuštaju, uzgajaju se u kamenjarima, a tamo gdje su zime oštre, čuvaju se kao lončanice. Vrste se razlikuju po veličini članaka, dlakavosti i veličini cvijeta. Cvijet vrste Stapelia gigantea tako dostiže više od 40 cm u promjeru, dok Orbea variegata, nekad poznatija kao S. variegata, cvate žutim cvijetovima s kestenjastim mrljama čiji promjeri rijetko prelaze 8 cm.

Položaj i svjetlo

Stapelije traže sunčane položaje i odlično će uspijevati na južnim i zapadnim prozorima i balkonima. Mnoge vrste prirodno rastu pod oskudnim grmljem pa odlično uspijevaju i u laganoj sjeni.

Temperatura

Nakon jeseni, biljku valja uvesti u period mirovanja. Tokom zime držite je u negrijanoj svijetloj prostoriji čija temperatura ne bi trebala pasti ispod 10°C.

Supstrat

Mješavina siromašnijeg ilovastog tla i šljunka za mnoge je vrtlare imperativ. U nestašici idealnog može poslužiti i mješavina kvarcnog (savskog/dravskog) pijeska i komercijalnog supstrata za lončanice. Biljka s naslovne slike raste upravo u takvoj mješavini (1:1). Takođe, možete se poslužiti i komercijalnim mješavinama za uzgoj kaktusa. Od iznimne je važnost dobra drenaža. U supstratima koji pretjerano zadržavaju vodu korijen biljke sklon je truleži.

Kada zalivati?

Kada se supstrat potpuno osuši. Zadržavanje vode u podlošku strogo je zabranjeno, a ocjediti režim tla nešto je lakše održavati u glinenim nelakiranim loncima. Tokom jeseni postepeno smanjujte zalivanje, dok ga zimi možete potpuno obustaviti. Ako se biljka tokom zime blago smežura, to je potpuno prirodno i znači da je ušla u zdravu fazu mirovanja koja garantuje dobru cvatnju.

Kako prihranjivati?

Tekućim đubrivom za kaktuse prema uputstvu na ambalaži.

Kako razmožavati?

Izuzetno jednostavno: reznicama ili otkinutim člancima koje možete utisnuti u susptrat ili samo položiti na njega.

Izvor: mojevrijeme.hr

PROČITAJTE:

Rajska ptica – Cvijet neobičnog izgleda

Orlovi nokti – Kako i kada da je orezujete

KLEMATIS je jedna od najljepših puzavica – Evo kako da je posadite, zalivate, orezujete

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI