Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSAVJETI ZA POČETNIKE - 7 TAJNI ZA NAJVEĆI PRINOS JAGODA

SAVJETI ZA POČETNIKE – 7 TAJNI ZA NAJVEĆI PRINOS JAGODA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bilo da gajite samo gredicu jagoda ili cijelu njivu, ovo morate da znate i primijenite

Ako želite da gajite jagode, evo na šta morate da obratite pažnju:

1. Malč je PRVO zlatno pravilo!

Jagode vole propusnu zemlju, ali i da im korijen ne ostane suv. Pošto rastu tik iznad površine zemlje, sklone su truljenju. Stoga, oko ovih ljepotica stavite slamu. Ona će zaštiti jagode od insekata i truljenja, ali će i sačuvati vlagu zemljišta. Jagode će rasti i zriti, a vi ćete brati čiste i neoštećene plodove, piše Stil.kurir.rs

2. NIKAD ne zalivajte krunu jagode
 
Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti da navodnjavate jagode “kap po kap” sistemom. Ako niste u mogućnosti, crijevo stavite direktno na zemlju, omogućavajući da se “natopi” korijen, ali ne i listovi jagoda. U suprotnom rizikujete da vaše ljepotice dobiju fleke po listovima, te da se osuše.
 

3. NJEGA JAGODA

Ako hoćete dobar prinos, morate i da se pomučite. Ništa neće samo do sebe da se desi. Jagode redovno okopavajte, proveravajte malč, sIJecite stare i osušene listove, podbirajte plodove, zalivajte korIJen…  Samo tako ćete dobiti najbolji prinos jagoda.

4. Đubrenje

Jagode vole azot. Zalivajte ih sa đubrivom obogaćenim azotom, ali samo u kasnu jesen i rano prolJeće. Inače ćete odbiti “podivljale jagode” koje čini jak grm bez bobica.

Stajsko đubrivo je odlično za jagode. Jednostavno ga “pobacajte” po jagodama, još prije cvjetanja i gledajte kako će da “propjevaju”.

5. Odsijecite im “brkove”

Kada jagoda pusti “brkove” ili tanke stabljike koje se puštaju po površini zemlje, to znači da se ona “širi” i tako gubi energiju potrebnu za cvjetanje. Jednostavno joj oštrim nožem odsijecite ove “brkove”. Ostavite samo par onih od kojih želite nove sadnice, jer će se na kraju tih brkova pojaviti nova sadnica jagode. Ovako ih možete lako presaditi u nove leje.

6. Podsijecanje

Kad se sezona cvjetanja i rađanja završi, kad oberete jagode, lijepo staro lišće podsijecite i ne žalite. To će ojačati korijen i pripremiti ga da preživi zimu. Sve što treba da uradite je da što više listova, bližih zemlji odsiječete, a ostavite samo krunu jagode. Rasporedite stajsko đubrivo između jagoda i sa njima ste završili do sljedećeg proljeća.

7. Jagode su velike selice

Ako ih ostavite na istom mjestu duže, one će proizvoditi sve manje bobica i biće beskorisne. Stoga jagode treba “presijljavati” po bašti svake 4 godine. Ovo možete da uradite jednostavno: kada jagoda pusti tračice ili brkove, na kraju se razvije nova biljka, vi je prebacite u novu leju. Ovo je proces koji se jednostavno mora ispoštovati ako želite da imate velike prinose jagoda.

Izvor: stil.kurir

PROČITAJTE:

Navodnjavanje jagodnjaka se mora obavljati zbog plitkog korijenovog sistema jagode

Siva trulež plodova – Najvažnija bolest jagode

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI