Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKorovi u luku - Suzbijanje koje obezbjeđuje veće prinose

Korovi u luku – Suzbijanje koje obezbjeđuje veće prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljeće doprinosi rastu svih biljaka pa i korova. Korovi u crnom luku se mogu suzbijati poslije sjetve, a i prije i nakon nicanja, kada luk formira prvi par pravih listova.

Za suzbijanje korova u crnom luku poslije sjetve, a prije nicanja korova i usjeva koristi se herbicid na bazi pendimetalina koji predstavlja osnovni herbicid u proizvodnji luka iz sjemena. Dobro deluje na razne vrste muhara, štir, pepeljugu, gorušicu, a ne deluje na ambroziju, čičak i tatulu.

Za suzbijanje korova nakon njihovog nicanja i nicanja luka koristi se herbicid na bazi fluroksipira i čija je osnovna namjena suzbijanje korova u pšenici. Međutim, često se u praksi koristi i u crnom luku za suzbijanje pomenutih korova kao i poponca (Convolvulus arvensis), divlje kupine (Rubus sp.), ambrozije (Ambrosia artemisifolia).

Malčiranje kao mjera suzbijanja korova

KOROVI U LUKU smanjuju prinos i donose bolesti

Za suzbijanje ambrozije koristi se u dozi od 1,0 l/ha, pri uzrastu luka 1-2 lista i ambrozije 2- 4 lista. Veoma je važno da se za suzbijanje ambrozije ne kasni jer pored toga što postaje otporna na herbicide, ona nanosi veliku štetu gajenom usjevu.

Nakon nicanja luka koristi se i herbicid na bazi oksifluorfena i to u dozi 0,3 do 0,75 l/ha  što je znatno niža doza od doze koja je navedena u upustvu za primjenu. To je iz razloga što je u uputstvu navedeno vrijeme za njegovu primenu 3-4 lista luka, međutim, u vrijeme uzrasta luka 3-4 lista, korovi su prerasli, pa je efekat primjene herbicida slab. Preporuka je da se herbicid na bazi oksifluorfena primjeni u dozi 0,3 l/ha kada su korovi  mlađeg uzrasta i osetljiviji na herbicid, a luk u fazi uzrasta od jednog pravog lista, ili se može primjeniti u dozi 0,5 l/ha pri uzrastu luka od dva lista.

U drugom dijelu vegetacije, u kasnijim fazama razvoja crnog luka (3-4 lista) može se primjeniti u dozi 1-1,5 l/ha za suzbijanje tek izniklih korova i sprječavanje nicanja novih.

Dobro djeluje na muharike i druge uskolisne korove, a od širokolisnih na štir, pepeljugu, tušt, divlju rotkvu, pomoćnicu, mišjakinju.

Ne preporučuje se njegova primjena  pri dužem periodu vlažnog vremena zbog slabijeg formiranja voštane prevlake na listovima zbog čega može biti fitotoksičan. Takođe ne smije se primjenjivati poslije setve, a prije nicanja luka jer takođe može biti fitotoksičan.

Za suzbijanje palamide u crnom luku koristi se herbicid na bazi klopiralida. Pored toga što se palamida može suzbiti u crnom luku, površine koje su jače zakorovljene palamidom treba izbegavati za gajenje crnog luka, jer jaki podzemni organi palamide onemogućavaju rast lukovica. Primjenjuje se u dozi 1,2 l/ha za suzbijanje palamide, dok za suzbijanje drugih korovskih vrsta  doza je 0,6-0,8 l/ha.

U jesen iste godine i u proljeće naredne godine na površinama na kojima je korišćen ovaj herbicid ne smije se sijati lucerka, grašak, mrkva dok za pšenicu, ječam, ovas i kukuruz nema ograničenja.

Vesna Nišavić Veljkovic, dipl.ing.

Izvor: agroinfonet

PROČITAJTE:

Jednostavno sredstvo za suzbijanje korova – Potrebna su samo 3 sastojka koja imate u svojoj kuhinji!

Sirće – Prirodni ubica korova i još 8 iznenađujućih načina za njegovu upotrebu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI