Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKorijen čička je odličan za zdravlje

Korijen čička je odličan za zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Korijen čička je dio zdrave ishrane od davnina. Hren, luk, šargarepa, đumbir samo su primjeri, ali u posljednje vrijeme, prednosti korijena čička čine ga vrijednim dodatkom ovoj listi.

Korijen čička je odličan za zdravlje

Bogat je izvor vlakana i ima visok sadržaj vode. Prepuna je hranljivih materija, vitamina i minerala, koji daju ove nevjerovatne prednosti. Ima visok nivo folata, kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i grube hrane, što ga čini neophodnim dodatkom ishrani. Sadrži polifenole koji imaju antioksidativna, antiinflamatorna, antikancerogena svojstva. On nudi niz drugih važnih zdravstvenih prednosti.

Čisti krv

Korijen čička sadrži antioksidanse i flavonoide poput kvercetina koji „traže“ toksične jone i mikrobe u krvi i eliminišu ih. Na taj način čiste krv od raznih nečistoća i sprječavaju pojavu infekcija.

Možete skuvati manju šolju čaja s prahom korijena čička. Takođe možete pokušati da žvaćete sirovi (očišćeni) korijen čička s malo morske soli.

Bori se protiv raka

Studija iz 2011. objašnjava aktivnost ekstrakta korijena čička protiv određenih vrsta karcinoma – posebno onih jetre i pankreasa. Anti-inflamatorna i antikancerogena svojstva ovog korijena posljedica su prisustva derivata kafeoilkinske kiseline. Oni direktno djeluju na ćelije raka koje se razmnožavaju i sprječava nastanaka metastaza. Uključite korijen čička ili njegov ekstrakt na bilo koji način u ishranu kako biste smanjili rizik od raka, kao i pomoć u liječenju u početnim fazama.

Pročitajte: Pripremite se za branje čička – Ovo su njegova ljekovita svojstva

Jača imunitet

Zbog prisustva derivata kofeoilhinske kiseline, korijen čička ima hepatoprotektivno dejstvo, odnosno štiti jetru i njene ćelije. Takođe, u slučaju uvećane slezine, što ukazuje na narušen imunitet ova biljka može da pomogne. Budući da korijen čička čisti krv koju filtrira slezina, on indirektno čisti i štiti ovaj organ.

Možete napraviti mješavinu korijena čička kuvanog s drugim biljem kao što je korijen sladića u vodi i konzumirati u malim.

Pomaže u slučaju policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika osjetile su mnoge žene. Pošto se korijen čička bori protiv slobodnih radikala i drugih oksidanata prisutnih u krvi djelujući na jetru i slezinu, takođe reguliše lučenje estrogena i progesterona, te ih dovodi u ravnotežu.

Možete konzumirati mješavinu ili čaj ili jesti sirovi korijen u malim dozama za ublažavanje menstrualnih grčeva i u slučaju neredovnih menstruacija.

Pročitajte: Kako koristiti ČIČAK kod raznih tegoba po receptima Vase Pelagića

Kome se ne preporučuje korijen čička?

  • Osobe koje su alergične na kamilicu, maslačak ili zelenu salatu.
  • Nije preporučljiv za djecu
  • Ne treba daga uzimaju trudnice jer može da izazove kontrakcije materice
  • On je snažan diuretik tako da ga ne treba uzimati u slučaju dijareje, povraćanja i temperature.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI