Petak, 1 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako koristiti ČIČAK kod raznih tegoba po receptima Vase Pelagića

Kako koristiti ČIČAK kod raznih tegoba po receptima Vase Pelagića

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čičak, repuh, repušina – Ova biljka raste  svuda kraj  puteva i ima najveće lišće među svim našim travama.

Po predanju narodne medicine i po ispitivanju mnogih doktora, čičak liječi više bolesti i čuva od opadanja kose i pospješuje njen rast.

Korijen čička liječi skorbut, reumatizam, uloge, razne kožne bolesti i osipe. U tu svrhu treba iskopati i dobro oprati korijen čička, pa ga osušiti, a može se upotrebljavati i sirov.

Na litar vode staviti isjeckanu kašiku korijena i dobro skuvati. Dobijeni, procijeđeni napitak, piti tri puta na dan po jednu čašu srednje veličine. Konzumirati ovaj „napitak“ dok tegobe ne prođu. Ovaj napitak, takođe, iz tijela istjeruje živu, koja često prouzrokuje teška oboljenja. Napitak treba da bude mlak, a može biti i hladan, zaslađen sa malo meda.

Korijen od čička sitno isječen i pomiješan sa šećerom, uspješno odstranjuje mokraćni kamen. Smjesu treba jesti četiri puta na dan po jednu malu kašičicu, navodi se u spisima poznatog narodnog ljekara Vase Pelagića.

Pročitajte: Čičak – Ljekovita biljka koja povećava otpornost na infekcije!

Kada se duže vremena pere kosa svaki dan sa procijeđenim pripravkom od dvije tri-tri šake korijena od čička, kosa počinje da raste i da jača korijen.

Kada se donja strana čičkovog ulja namaže mašću i oblaže svaku noć na otečene listove nogu, tegobe će brzo biti izliječene. Mnoge bolesnike od navedenih bolesti, kojima nije pomogao ni jedan lijek iz apoteke, spasio je korijen i list čička.

Pročitajte: ČIČAK: Za neke je ova biljka nepoželjan KOROV, a drugima hrana i LIJEK

U korijenu čička ima mnogo polisaharida, zatim gorkih i oporih sastojaka, malo eteričnog ulja i drugih jedinjenja. U medicini ovaj korijen je poznat pod nazivom  „Radix Bardane“

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI