Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKoraci za učinkovito pranje prskalica za prskanje biljaka

Koraci za učinkovito pranje prskalica za prskanje biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prskalice za prskanje biljaka pesticidima su neophodne za održavanje zdravlja i kvaliteta usjeva. Međutim, često se zanemaruje važnost redovnog pranja prskalica, što može dovesti do neželjenih posljedica.

Nepravilno održavanje prskalica može dovesti do nakupljanja pesticida u uređaju, što može dovesti do nekontroliranog raspršivanja pesticida ili njihovog curenja. Ovo može dovesti do nepotrebnog trošenja pesticida, kao i do štete po okoliš i životinje.

Pranje prskalica je ključno za uklanjanje ostataka pesticida i ostalih nečistoća koji se nakupljaju tokom upotrebe. To ne samo da osigurava učinkovito raspršivanje pesticida, već i smanjuje rizik od štetnih učinaka po ljude i životinje.

Stoga je važno da se prskalice peru nakon svake upotrebe, a posebno nakon upotrebe različitih vrsta pesticida. Preporučuje se uporaba sapuna ili deterdženta za pranje posuđa, tople vode i temeljito ispiranje.

Održavanje prskalica za prskanje biljaka pesticidima ne samo da pomaže u zaštiti okoliša i zdravlja ljudi i životinja, već i poboljšava učinkovitost pesticida i pomaže u održavanju kvalitete usjeva.

Opremu za prskanje posle upotrebe treba temeljno isprati rastvorom deterdženta i vode (kilogram deterdženta u 100 litara vode). Dopustiti da rastvor deterdženta i vode cirkuliše kroz sistem nekoliko minuta. Ukloniti rasprskivače i filtere isprati čistom vodom. Treba voditi računa da voda koja otiče ne dođe u dodir sa izvorom vode ili potokom. Pre svakog prskanja proveriti čistoću filtera i rasprskivača. Posle svakog prskanja oprati rasprskivače u mlakoj vodi. Ne koristiti žicu ili oštre predmete. Pre rada provjeriti nivo ulja u pumpi i po potrebi dopuniti.

Zameniti ulje na svakih 100 sati rada ili prema uputstvu proizvođača pumpi. Ako je ulje u kućištu pumpe postalo bijelo, odmah promijeniti membrane kućišta, isprati ga i nasuti novo ulje. To je znak da je radna tečnost iz komore prešla u kućište. Radne membrane komore mijenjati na svakih 400 radnih sati ili bar jednom godišnje.

Pre i posle sezone prskanja proveriti stanje i funkcionalnost ventila pumpe. U toku zimskog perioda, prskalicu treba oprati temeljno jakim mlazom vode. Sa pumpe treba demontirati usisni i potisni priključak. Zatim treba rasklopiti pumpu i proveriti stanje svih komponenti, podmazati pokretne dijelove i ponovo sklopiti pumpu. Takođe treba demontirati i oprati sve filtere, poskidati i oprati sve rasprskivače, demontirati distributor i očistiti sprovodne cijevi.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI