Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje6 RAZLOGA ZAŠTO NARCISI NE CVJETAJU: 1 jednostavan trik će učiniti da...

6 RAZLOGA ZAŠTO NARCISI NE CVJETAJU: 1 jednostavan trik će učiniti da žuti cvjetići ponovo procvjetaju u buketima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada narcis ne cvjeta to ukazuje na ozbiljan problem kod ljubitelja cvijeća i baštovana koji žele da im ovaj žuti cvijet krasi dvorište u rano proljeće.

Ukoliko imate narcise koji ne cvjetaju, sigurno se pitate šta je uzročnik ove greške? Prvi potencijalni uzrok je nepravilna dubina sadnje. Vjerovatno ste lukovice narcisa posadili mnogo duboko ili mnogo plitko. Preporuka je da se narcisi sade na nekoj srednjoj dubini od uobičajenih lukovica kako bi imali dovoljno prostora za rast i razvoj.

Ako su lukovice posađene plitko one često proizvode bujan rast listova, a veoma malo cvjetova. To može usloviti samo jedno: plitko posađen narcis cvjetaće samo godinu ili dve, a onda će ostati samo zeleni dio bez cvijeta.

Evo još uzročnika ne cvjetanja narcisa:

1. Sadnja u pogrešno vrijeme – lukovice se sade u jesen. Posađeni prekasno, narcisi će biti prekinuti u rastu i razvoju.

2. Pogrešno zemljište – potrebna je bogata zemlja puna hranljivih materija koja je dobro drenirana, tj. ne zadržava vlagu.

3. Pretrpanost – ako je narcis dugo u zemlji i niste ga godinama presađivali, vjerovatno je razvio mnogo lukovica i zbog toga je postala “gužva” u sistemu korijena.

4. Nedostatak hranljivih materija – narcisi vole fosfor i kalijum, to će podstaći cvjetanje.

5. Prerano orezivanje – kada nestane cvjetova, lišće narcisa ne dirajte još 6 nedelja. Ako listove odsiječete prerano, zaustavićete njihov rast i razvoj.

6. Štetočine – sigurno u bašti imate štetočine koje nagrizaju lukovice narcisa.

Da li će narcisi ponovo procvjetati?

Ako štetočine nisu nagrizle lukovice, narcisi mogu ponovo da cvjetaju ali ako im popravite uslove života. U jesen izvadite lukovice i podijelite ih pazeći da ih posadite u propusno zemljište bogato kalijumom i fosforom. Čim se osjete kao svoj na svome, nagradiće vas bogatim cvijetanjem sljedeće proljeće.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI